Migratie

Italie krijgt steun uit EU bij opvang migranten

Italië claimt succes voor zijn harde migratiebeleid nu Frankrijk, Duitsland en Malta zijn ingegaan op het verzoek van Rome om een aantal van een nieuwe groep van 450 opgepikte migranten op te nemen. Minister van Binnenlandse Zaken Salvini, de gangmaker achter de harde lijn, wilde de twee schepen met de migranten niet toelaten. Maar in samenwerking met minister van Buitenlandse Zaken Moavero heeft premier Conte zaterdag een brief gestuurd naar de andere EU-landen, met het verzoek ook vijftig mensen op te nemen. Frankrijk en Malta zijn hier vrijwel meteen op ingegaan, Duitsland zondag.

Een woordvoerder van de Oostenrijkse regering liet droogjes weten dat er niets te melden is. In Tsjechië schreef premier Babic op Facebook dat de suggestie van Conte „de weg naar de hel” is. Babic: „De enige oplossing voor de migratiecrisis is het Australische model, dus migranten niet aan land laten gaan in Europa.”

Italië wil niet in zijn eentje de lasten dragen van mensen die naar de EU komen op zoek naar bescherming en een beter leven, en wil ook een veel grotere gezamenlijke inspanning van Europa om de buitengrenzen te controleren.

Er was zondagavond nog niet besloten waar de twee schepen kunnen aanmeren. Wel zijn zestien moeders en elf kinderen van boord gehaald. Zondagavond laat zouden voor twee dagen levensmiddelen naar de schepen worden gebracht. (NRC)