May: Trump adviseerde mij de EU aan te klagen

Brexit De Britse premier riep haar land dit weekend op om de „ogen op het doel te houden”; een zo gunstig mogelijk vertrek uit de EU.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Britse premier geadviseerd om de Europese Unie aan te klagen in plaats van verder te onderhandelen over de Brexit. Dat zei Theresa May zondag in een interview met de BBC: „Hij zei dat ik de EU moest aanklagen. ‘Ga niet verder met de onderhandelingen, klaag ze aan.’”

Op een gezamenlijke persconferentie vrijdag zei Trump al dat hij een suggestie had gedaan voor de onderhandelingen, die May te „grof” zou hebben gevonden. Het is onduidelijk hoe die aanklacht volgens Trump gestalte zou moeten krijgen, maar May zegt geen gehoor te zullen geven aan het advies. Ze benadrukte dat de president op de persconferentie juist adviseerde om niet weg te lopen van de onderhandelingen met de EU.

May herhaalde in het interview haar standpunten met betrekking tot de Brexit, die ze dit weekend ook al verdedigde in een gastbijdrage in de krant Mail on Sunday. Daarin waarschuwde May parlementsleden dat de Brexit op het spel staat. Ze riep het Verenigd Koninkrijk op „de ogen op het doel te houden”: een zo gunstig mogelijk vertrek uit de EU. Het betoog kwam na een moeilijke week voor May, die binnen haar eigen conservatieve partij steun probeert te krijgen voor haar ‘zachtere’ Brexit-strategie.

„Dit is het moment om praktisch en pragmatisch te zijn”, schreef de premier. Ze begrijpt dat er bedenkingen zijn bij haar plan, maar heeft nog geen „werkbaar alternatief” gezien. May: „Ik geloof dat we gezamenlijk achter ons plan moeten staan.”

De Britten willen op 29 maart 2019 uit de EU stappen. May presenteerde donderdag haar Brexit-plan, waarin ze door een reeks kunstgrepen toch dicht bij de interne markt en bij de Europese douane-unie wil blijven. Komende week stemt het Britse Lagerhuis over een handelsvoorstel dat bepalend is voor haar Brexit-strategie.

Brexit-hardliners vinden dat het VK in het plan van May te nauw verbonden blijft met de EU. Haar voormalige onderhandelaar David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson stapten uit protest tegen het voorstel op.

May stelt zich strijdbaar op: als ze van de EU niet krijgt wat ze wil, is het mogelijk dat er helemaal geen akkoord komt. „De onderhandelingen zullen voor Brussel niet makkelijk worden, en dat ben ik ook niet van plan. Ik ga vechten voor onze Brexitdeal, omdat het de juiste deal is voor het Verenigd Koninkrijk.” Overigens refereerde May in de gastbijdrage aan de Amerikaanse president. „Zoals president Trump heeft gezegd: ik ben een taaie onderhandelaar.”