Marokko

Massale steun voor Rif-activisten

In de Marokkaanse hoofdstad Rabat zijn zondag tienduizenden demonstranten de straten op gegaan om te protesteren tegen de celstraffen die de leiders van de Rif-protesten hebben gekregen. Circa 40 prominenten van de Rifbeweging moeten celstraffen tot 20 jaar uitzitten omdat ze betrokken waren bij het organiseren van protesten tegen de achterstelling van het Rifgebied in het noorden van Marokko. De demonstranten droegen spandoeken met daarop teksten als ‘Lange leve de Rif’ en ‘Vrijheid, waardigheid en gerechtigheid’. Familie van de veroordeelden had opgeroepen tot de protestmars, waarbij linkse partijen, mensenrechtenorganisaties en de radicale fundamentalistische beweging Al-Adl Wal-Ihsan meeliepen. Volgens activisten waren er zeker 30.000 mensen. (NRC)