Opinie

Macron en de Franse werelddominantie

Elk WK krijgt de finale die het verdient. In een even bizarre als vermakelijke wedstrijd in Moskou vielen zes doelpunten tussen twee Europese teams en won de geslepen routinier toch van de strijdbare underdog.

Het verloop was exemplarisch voor het toernooi. Een spelhervatting en eigen goal zetten Frankrijk op voorsprong. Kroatië maakte rap een achterstand goed. Met dank aan de videoscheids werd een penalty gegeven die er vroeger nooit één was. Pogba en Mbappé maakten met kleine momenten van prachtig vernuft het verschil. Een keepersblunder gaf de Kroaten even hoop. Nederland stond als vierde man langs de zijlijn.

Het was een pot zonder doodschoppen, kopstoten of rode kaarten, maar met net genoeg shithousery-theater om de neutrale kijker te irriteren. De saaiste coach won en gaf toe dat het Franse spel dit toernooi niet fraai was.

Misschien wel even typerend voor juli 2018 was de vreugdedans van president Emmanuel Macron op de tribune, voor de neus van Vladimir Poetin. Waar Angela Merkel (roemloos ten onder in de groepsfase) en Theresa May (onverwacht sterk begonnen, kansloos tegen tegenstanders van formaat) afgelopen week te kakken werden gezet door Donald Trump (wereldkampioen in sporten die alleen Amerikanen beoefenen) kwam Macron ongedeerd uit het geopolitieke tumult. Ook die internationale Franse victorie gaat niet als legendarisch de boeken in, maar kan bij gebrek aan tegenstand best geprolongeerd worden.

schreef dit WK een wisselcolumn met Arjen Fortuin. Dit was de laatste aflevering.