Irak

Massaprotesten in tegen corruptie

Demonstranten in het zuiden van Irak zijn zondag voor de zevende dag op rij de straten op gegaan om te demonstreren tegen onder meer corruptie en werkeloosheid. In As-Samawah kwamen zondag twee mensen om het leven nadat demonstranten een rechtbank hadden bestormd. Ook in de arme maar olierijke regio Basra, werd hevig gedemonstreerd. Demonstranten zijn boos dat zij niks van de oliewinsten terugzien. In Basra bestormden honderden demonstranten een overheidsgebouw. Daarbij werden waarschuwingsschoten gelost en raakten 48 mensen gewond. Wegen naar de olievelden rondom Basra werden geblokkeerd. Tegen demonstranten werden waterkanonnen en traangas ingezet om de groepen uiteen te drijven. In delen van Irak werd internet afgesloten in een poging de onrust de kop in te drukken. Omdat de protesten bij olievelden plaatsvinden zijn antiterreureenheden ingezet, schrijft Al Jazeera. (NRC)