In beeld

Euforisch Parijs huldigt ‘Les Bleus’

Maandag landde de Franse nationale voetbalploeg in Parijs. De dag ervoor wonnen ze in een ongekend doelpuntrijke finale het wereldkampioenschap voetbal van Kroatië (4-2). Langs snelwegen, op de Champs-Éysées, aan straten door de hele stad stonden uitzinnige fans de 23 kampioenen op te wachten. De voetballers – met een korte nacht achter de rug – leken zelf net zo vrolijk als de honderdduizenden toegesnelde Fransen, gekleurd in blauw-wit-rood.

Daar zijn ze, rechtstreeks uit Rusland. Hier houdt keeper en aanvoerder Hugo Lloris de wereldcup vast. Trainer Didier Deschamps klopt hem vaderlijk op zijn schouder.
Lionel Bonaventure / AFP
Voor het vliegtuig van de Franse ploeg, dat net op het Charles de Gaulle-vliegveld is geland, staat een grote blauwe bus te wachten. Daarop staat geschreven: wereldkampioenen, met twee sterren ernaast (een ster voor elke wereldcup, de vorige won Frankrijk in 1998).
Thomas Samson / AFP
En we gaan door naar het centrum van Parijs, waar de feestende menigte onder toeziend oog van gendarmerieagenten in de volle zon op Les Bleus staat te wachten.
Bertrand Guay / AFP
Iconisch beeld: de Arc de Triomf aan het einde van de Champs Élyséés in Parijs. Zelfs op het overwinningsmonument staan supporters te wachten.
Charly Triballeau / AFP
Fransen op een snelwegbrug waar de spelersbus onderdoor passeert.
Lionel Bonaventure / AFP
Weer terug op de Champs-Élysées: voetbalfans kijken toe vanuit gebouwen naast de iconische boulevard. Op de spandoeken: "Bedankt dat jullie ons laten dromen" (de bovenste) en "Nooit twee zonder drie, over vier jaar een nieuwe afspraak" (de onderste). Daarmee verwijzen ze naar de volgende wereldkampioenschappen in 2022.
Bertrand Guay / AFP
En daar komen ze. De spelers rijden iets na 19.00 uur de Champs-Élysées op met een wandelescort van politieagenten.
Bertrand Guay / AFP
De Franse spelers op hun bus terwijl ze de boulevard afrijden, met verdediger Raphaël Varane die hier de trofee vasthoudt. Niet alleen de spelers genieten: ook de politieagenten doen mee (links naast de bus).
Bertrand Guay / AFP
Toeschouwers leggen het feestgedruis vast.
Etienne Laurent / EPA
Voetbalfans beklimmen een standbeeld om Les Bleus toe te zwaaien.
Guillaume Horcajuelo / EPA
De Franse ploeg, inmiddels strak in het pak, poseert met president Emmanuel Macron (staat in het midden).
Lionel Bonaventure / AFP
De vrouw van de president, Brigitte Macron, mag de wereldcup ook vasthouden. Sterspeler Antoine Griezmann kijkt vrolijk toe.
Philippe Wojazer / Reuters
...maar intussen was het bij de Kroaten in Zagreb niet minder feest. Hier zingt sterspeler Luka Modric zijn trotse landgenoten toe.
Foto Antonio Bat/EPA
Ondanks het verlies van de finale was de menigte in Kroatië uitzinnig. Honderdduizenden fans vierden in de hoofdstad de beste prestatie ooit van een Kroatische ploeg op een WK voetbal.
Foto Antonio Bat/EPA
Veiligheidsmedewerkers tillen een man in een rolstoel omhoog. De Kroatische huldiging werd integraal op televisie uitgezonden. Het openbaar vervoer in Zagreb was gratis voor de gelegenheid
Foto Igor Kupljenik/EPA