‘Vijfhonderd rebellen en hun familieleden geëvacueerd uit Zuid-Syrië’

De vijfhonderd strijders worden zondagmiddag per bus vervoerd naar de provincie Idlib, dat nog in handen is van de rebellen.

Een soldaat van het Syrische leger van staat naast een Syrische vlag op het platteland in Deraa.
Een soldaat van het Syrische leger van staat naast een Syrische vlag op het platteland in Deraa. Foto Omar Sanadiki/Reuters

Vijfhonderd rebellen in de Zuid-Syrische stad Deraa worden zondagmiddag per bus vervoerd naar de noordelijke provincie Idlib. Dat bericht persbureau AFP. Idlib is nog in handen van overwegend fundamentalistische opstandelingen, terwijl Deraa met hulp van Rusland is heroverd door de Syrische regeringstroepen van president Assad.

Lees ook: Syriers klem op Golanhoogten. ‘Jordanië en Israël houden de grens potdicht’

“Enkele honderden strijders en hun familieleden zijn aan boord gegaan van vijftien bussen”, meldt een AFP-correspondent. In een buitenwijk worden de bussen doorzocht voordat ze doorrijden naar het noorden. Hiermee houdt de Syrische regering zich aan de afspraken die begin deze maand zijn gesloten toen de grens met Jordanië werd heroverd.

Voedselpakketten naar de grensregio

Het was nog maar de vraag hoeveel strijders gebruik zouden maken van de uitgeleide omdat in Idlib nog steeds veel gevochten wordt. De rebellen in de noordelijke provincie zijn over het algemeen meer fundamentalistisch dan de strijders van het Vrije Syrische Leger (FSA).

Deraa is ook wel “de bakermat” van de Syrische opstand genoemd en het gebied was lange tijd in handen van het FSA. Afgelopen maand vluchtten er honderdduizenden mensen uit de regio toen de regeringstroepen met steun van de Russische luchtmacht in juni een offensief startte om de provincie terug te veroveren. De regio was het voorafgaande jaar relatief rustig omdat een de-escalatiezone was afgesproken.

Zo’n 270.000 mensen trokken hierdoor richting de door Israël bezette Golanhoogten en naar de grens met Jordanië. Beide landen hielden hun grenzen dicht. De herovering van Deraa ontsluit een belangrijke grenspost met Jordanië voor het Syrische regime. Zondag heeft hulporganisatie Het Rode Kruis 3.000 voedselpakketten gebracht naar het grensplaatsje Nassib en het dorp Um Al-Mayathen, dat iets noordelijker ligt.

‘Krankzinnige

De provincie Deraa is nu bijna in zijn geheel in handen van de Syrische regering. In het zuidwesten van Syrië bezitten de rebellen nog ongeveer twintig bij dertig kilometer land, grenzend aan de Golanhoogten. Hierop richten de Syrische regeringstroepen zich nu. Op zondagochtend heeft het Syrische leger met behulp van luchtaanvallen het dorp Mashara heroverd. Het is een eerste stap in een offensief om de provincie Quneitra te heroveren.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een non-gouvernementele organisatie die vanuit het Verenigd Koninkrijk de burgeroorlog in Syrië monitort, bericht zondagmiddag dat er zo’n negenhonderd bombardementen geweest en achttien mensen omgekomen aan de zijde van de rebellen.