Annemiek van Vleuten pakt eindzege in Giro Rosa

Vorig jaar eindigde de regerend wereldkampioen tijdrijden nog als derde.

Foto Dick Soepenberg/Sportfoto

Annemiek van Vleuten heeft zondag de eindzege van de Giro Rosa op haar naam geschreven. Het is voor het eerst in de carrière van de 35-jarige renner dat ze de Ronde van Italië voor vrouwen wint.

Vorig jaar eindigde de regerend wereldkampioen tijdrijden nog als derde. De kopvrouw van Mitchelton-Scott zat zondag in de etappe naar de Cividale del Friuli steeds in het peloton. Tijdens de beklimming van de San Leonardo, op 10 kilometer van de finish, ontsnapte Van Vleuten en uiteindelijk kwam ze alleen over de streep. Daarmee werd het haar derde ritzege in de Giro Rosa. Zaterdag zegevierde ze in de bergetappe die finishte op de Monte Zoncolan en donderdag mocht ze al de klimtijdrit op haar naam schrijven.

Twitter avatar MitcheltonSCOTT Mitchelton-SCOTT 👚👚👚 Incredible! 👚👚👚
@AvVleuten wins the Maglia Rosa at the #GiroRosa18 to give Mitchelton-SCOTT their first Grand Tour win! https://t.co/CsjW73ec2N

De Nederlandse Lucinda Brand, die voor team Sunweb rijdt, kwam zondag als tweede binnen. Van Vleuten is de derde Nederlandse renner die de Giro Rosa weet te winnen, Marianne Vos en Anna van der Breggen gingen haar voor.