Richie Porte verlaat Tour na val

De Australische kopman van BMC kwam aan het begin van de negende etappe van de Tour de France ten val en heeft waarschijnlijk zijn sleutelbeen gebroken.

Richie Porte na de crash zondag.
Richie Porte na de crash zondag. Foto Benoit Tessier/Reuters

Richie Porte is zondag uitgeschakeld na een harde val aan het begin van de negende etappe van de Tour de France. De Australische kopman van BMC stond tiende in het klassement, en werd gezien als een van de belangrijke uitdagers van de Brit Chris Froome. Zondagavond werd bekend dat Porte zijn rechtersleutelbeen heeft gebroken. Hij staat zeker zes tot acht weken aan de kant. Porte zelf zei er “kapot van te zijn”:

“Voor ik het goed en wel besefte, lag ik op de grond en onmiddellijk voelde ik pijn in de rechterschouder.”

De 33-jarige wielrenner, die vorige maand nog de Tour de Suisse won, is afgevoerd naar het ziekenhuis. Nog ongeveer tien anderen gingen onderuit. De Spanjaard Jose Joaquin Rojas (Movistar) en de Pool Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal) probeerden na de val verder te fietsen, maar moesten uiteindelijk ook opgeven.

BMC schrijft op Twitter “kapot” te zijn van het nieuws, “maar we hebben nog steeds zeven wielrenners in de race en die steunen wij honderd procent”. Vorig jaar kwam Porte ook al tijdens de afdaling van de Mont du Chaten in de negende etappe ten val. Toen brak hij een sleutelbeen en zijn bekken.

Ook Dylan Groenewegen is zondag onderuit gegaan, zo’n 85 kilometer voor het einde. De Nederlandse winnaar van de zevende en achtste rit ging toen hij een nieuwe fiets had gekregen verder - ondanks dat hij schaafwonden had opgelopen en moeilijk liep. Tom Dumoulin liep aan het begin een lekke band op maar kon snel verder. In totaal is de etappe vanuit het plaatsje Arras naar naar Roubaix 156,5 kilometer, inclusief vijftien stukken met kasseien van in totaal 22 kilometer.