May: president Trump adviseerde mij om de EU aan te klagen

De Britse premier strijdt voor haar ‘zachte’ Brexit-strategie. May: ‘Dit is het moment om praktisch en pragmatisch te zijn.’

President Trump en premier May eerder deze week.
President Trump en premier May eerder deze week. Foto Reuters

President Trump heeft de Britse premier Theresa May geadviseerd om de Europese Unie aan te klagen in plaats van verder te onderhandelen over de Brexit. Dat zei May in een interview met de BBC zondag: “Hij zei dat ik de EU moest aanklagen. Ga niet verder met de onderhandelingen, klaag ze aan.”

Tijdens een gezamenlijke persconferentie vrijdag zei Trump al dat hij een suggestie had gedaan voor de onderhandelingen, die May te “grof” zou hebben gevonden. De BBC vroeg de Britse premier om die opmerking verder toe te lichten. Het is niet duidelijk hoe de Amerikaanse president de uitvoer een dergelijke aanklacht voor ogen heeft, maar May zegt geen gehoor te zullen geven aan het advies. Ook benadrukte ze dat de president tijdens de persconferentie juist adviseerde om niet weg te lopen van de onderhandelingen met de EU.

May herhaalde tijdens het interview haar standpunten met betrekking tot de Brexit die ze eerder in het weekend verdedigde in een gastbijdrage in de dagkrant Mail on Sunday . Daarin waarschuwde ze parlementsleden dat de Brexit op het spel staat en riep ze het Verenigd Koninkrijk op om “de ogen op het doel te houden”: een zo gunstig mogelijk vertrek uit de Europese Unie.

Het betoog kwam na een moeilijke week voor May, die binnen haar eigen conservatieve partij genoeg steun probeert te krijgen voor haar ‘zachtere’ Brexit-strategie. Critici vinden die niet ver genoeg gaan.

“Dit is het moment om praktisch en pragmatisch te zijn”, schreef de premier. Ze begreep dat er bedenkingen zijn over haar plan, maar heeft nog geen “werkbaar alternatief” gezien voor het vertrek uit de Europese Unie. May: “Ik geloof dat we gezamenlijk achter ons plan moeten staan.”

Lees ook: Theresa May pikt in Brexit-plan de krenten uit de pap

Stemming in Lagerhuis

De Britten willen in principe op 29 maart volgend jaar uit de EU stappen. May presenteerde donderdag haar Brexit-plan, waarin onder meer staat dat ze een interne markt en douane-unie met Europa gedeeltelijk intact wil houden. Komende week stemt het Britse Lagerhuis over een handelsvoorstel dat bepalend is voor haar Brexit-strategie.

Brexit-hardliners vinden dat het Verenigd Koninkrijk met het plan te nauw verbonden blijft met de EU. Mays voormalige onderhandelaar David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson stapten al uit protest tegen het voorstel op.

Tegelijkertijd stelt May zich strijdbaar op: als ze van de EU niet krijgt wat ze wil, is het ook mogelijk dat er helemaal geen akkoord komt. “De onderhandelingen zullen voor Brussel niet makkelijk worden, en dat ben ik ook niet van plan. Ik ga vechten voor onze Brexitdeal, omdat het de juiste deal is voor het Verenigd Koninkrijk.”

Overigens refereerde May in de gastbijdrage naar de Amerikaanse president. “Zoals president Trump heeft gezegd: ik ben een taaie onderhandelaar.”