Frankrijk pakt wereldtitel na doelpuntrijke finale

Na een spannende finale moest Kroatië buigen voor het Franse elftal van bondscoach Didier Deschamps. De eindstand in Moskou: 4-2.

Het Franse elftal is voor de tweede keer in de geschiedenis wereldkampioen.
Het Franse elftal is voor de tweede keer in de geschiedenis wereldkampioen. Foto Damir Sagolj / Reuters

Frankrijk is in Moskou voor de tweede keer in de geschiedenis wereldkampioen voetbal geworden. In het Loezjniki-stadion waren Les Bleus na negentig minuten spelen een maat te groot voor Kroatië, het werd 4-2.

Frankrijk
4
Kroatië
2
Mandžukić
18’
Perišić
28’
Griezmann
38’

Pogba
59’
Mbappé
65’
Mandžukić
69’
Analyse: de titel van Les Bleus zat eraan te komen

De Kroaten toonden in de openingsfase geen ontzag voor Frankrijk. Onder meer Modric, Perisic en Strinic zetten vanaf het begin druk op de Fransen, die moeite hadden om van de eigen helft te komen. Toch was het na 17 minuten Frankrijk dat de leiding nam: een vrije trap van Antoine Griezmann werd met het hoofd in de eigen goal gewerkt door uitgerekend Mario Mandzukic - die in de halve finale tegen Engeland nog de grote held was met zijn winnende doelpunt.

Het duurde niet lang voordat de Kroaten zich herstellen van de klap. Een afgeslagen vrije trap komt via-via bij Ivan Perisic terecht, die aanneemt en keihard binnenschiet.

Wilfried de Jong genoot van Modric, maar gunt het Griezmann toch: de sluipmoordenaar van het WK

De Kroaten weten de voorsprong echter niet lang te koesteren. Doelpuntenmaker Perisic krijgt in het eigen strafschopgebied een bal op de hand, waarvoor de Argentijnse scheidsrechter Nestor Pitana na raadplegen van de videobeelden naar de stip wijst. Antoine Griezmann houdt het hoofd koel en schiet de 2-1 binnen - tevens de ruststand.

Frankrijk loopt uit

Het vuur waarmee Kroatië de eerste helft begon, is na rust totaal verdwenen. De Fransen zijn telkens sneller en winnen meer duels, wat zich in de 60ste minuut vertaalt in de 3-1: Paul Pogba passeert de Kroatische doelman Subasic, die op het verkeerde been stond. Even daarvoor vond een opmerkelijk moment plaats, toen een aantal omstanders het veld betrad en door stewards moest worden afgevoerd. Naderhand blijkt het om een actie te gaan van de Russische punkband Pussy Riot.

De wedstrijd lijkt definitief gespeeld als het 19-jarige talent Kylian Mbappé de 4-1 binnenschiet en een daarmee een bijzonder record breekt:

Na de 4-1 leek Frankrijk de wedstrijd op het gemak te kunnen uitspelen, maar door een enorme fout van keeper Hugo Lloris kan pechvogel Mandzukic zijn eigen doelpunt goedmaken.

De onverwachte 4-2 leek Kroatië weer hoop te geven. In de slotfase ontstonden nog enkele mogelijkheden op een aansluitingstreffer, maar een wonder voor Kroatië bleef uit. Na negentig minuten en blessuretijd mag Frankrijk zich wereldkampioen noemen, waarop er een volksfeest losbarstte in Parijs.

Voor de aanvoerder van de Kroaten rest er een schrale troost: Luka Modric krijgt de Gouden Bal voor beste speler van het toernooi. Kylian Mbappé wordt in de stromende regen van Moskou gekroond tot beste speler onder de 21, waarop zijn ploeg de gouden wereldbeker krijgt uitgereikt van FIFA-president Gianni Infantino.

In Zagreb zijn ze trots op hun voetbalhelden: Hajde!

Feest in Parijs, applaus in Zagreb

De finale werd in Frankrijk en Kroatië door veel voetbalfans massaal gekeken. In Zagreb ziet Oost-Europaredacteur Eva Cukier berusting en trots bij de Kroaten. Op het plein klinkt applaus voor het team van coach Zlatko Dalic, dat al geschiedenis schreef door überhaupt de finale te halen. Cukier:

“De feestvreugde overheerst, het Kroatische team heeft de verwachtingen in eigen land ver overtroffen. Het feest gaat hier in Zagreb nog de hele nacht door.”

In Parijs is Frankrijk-correspondent Peter Vermaas intussen getuige van een verlengd volksfeest, daags na de Franse nationale feestdag op 14 juli. Feestvierende Franse voetbalfans lopen richting de Champs Élysées. Hun lied, vrij vertaald: “wie niet springt is geen Fransman”