Filmeditor op Mallorca volgens politie slachtoffer van fatale roof

Wouter van Luijn

De Spaanse recherche heeft twee verdachten opgepakt voor de dood van filmeditor Wouter van Luijn (34) op Mallorca. De Nederlander is waarschijnlijk slachtoffer geworden van een roof, waarbij 700 euro en zijn telefoon zijn afgenomen, meldt de krant Ultima Hora.

Van Luijn, in 2013 genomineerd voor een Gouden Kalf voor zijn bijdrage aan de film Wolf, was op vakantie met zijn vader en verbleef in een hotel in Palma Nova. Waarschijnlijk besloot hij vrijdagochtend rond 4 uur na een avondje uit om cocaïne te kopen. Hij zou in contact zijn gekomen met twee mannen met wie hij een taxi nam naar de beruchte wijk Son Banya.

Volgens de politie ging het daar mis toen hij zijn portemonnee met honderden euro’s erin liet zien. Van Luijn werd geslagen, stortte in elkaar en werd door een van zijn belagers naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. Uit autopsie is gebleken dat Van Luijn een verwijde ader (aneurysma) in zijn hersenen had, volgens Ultima Hora. Mogelijk is hij door een inwendige bloeding overleden. Volgens de krant Diario de Mallorca wordt ook gekeken of drank- en drugsgebruik een rol speelden.

De man die Van Luijn naar het ziekenhuis bracht, legde tegenstrijdige verklaringen af. Hij is daarop aangehouden en maandagochtend voorgeleid. De politie ziet hem als hoofdverdachte. De tweede verdachte, een man van 18, is op voorwaarden vrijgelaten.

Reportage Son Banya pagina 10