Wereldbank

Diplomaat Davidse krijgt veelbesproken functie waarvoor oud-minister Zijlstra kandidaat was

Foto ANP
Foto ANP

De ervaren diplomaat Koen Davidse wordt de nieuwe Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank, meldt het ministerie van Financiën vrijdag. Hij volgt in november Frank Heemskerk op, die deze functie sinds april 2013 vervulde. Davidse is nu nog plaatsvervangend hoofd van de VN-missie in Mali en wordt benoemd voor vier jaar. Eerder lekte uit dat oud-minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken, VVD) had gesolliciteerd. Premier Mark Rutte (VVD) zou hem naar voren hebben geschoven voor deze prestigieuze baan. Zijn voordracht viel verkeerd binnen het kabinet, omdat hij de benodigde financiële expertise zou missen. Uiteindelijk besloot Zijlstra zich terug te trekken en een baan aan te nemen in het bedrijfsleven. (NRC)