Spaanse hulpdiensten hebben dit weekend meer dan 340 migranten gered uit de Middellandse Zee, meldt persbureau AFP. De migranten zaten op meer dan twaalf bootjes, één migrant probeerde de zee over te steken in de binnenband van een vrachtwagenband. Ze werden opgepikt in de Straat van Gibraltar en op de Alboránzee, die Spanje van Marokko scheidt.
/s3/static.nrc.nl/inbeeld/files/2018/07/0307inbeeldopenarms16.jpg)
Drie weken geleden redde de Spaanse kustwacht ook al honderden migranten die op sloepen de oversteek vanuit Afrika probeerden te maken. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn dit jaar bijna zeventienduizend migranten naar Spanje gereisd. Meer dan 290 overleefden de tocht naar het Iberische schiereiland niet. In totaal zijn er dit jaar 1.422 migranten overleden op de Middellandse Zee.
VolgenUNmigration IOM - UN Migration 1,422 too many. That’s the total number of migrant deaths in the #Mediterranean Sea this year: 🔴 January: 243
🔴 February: 196
🔴 March: 67
🔴 April: 109
🔴 May: 48
🔴 June: 629
🔴 July (until 12/7): 121 https://t.co/yqc6rdTBTr
Spanje kwam vorige maand in de aandacht nadat het de migranten verwelkomde die werden geweerd in Italië. De Franse reddingsboot Aquarius mocht na de harde geste van de Italiaanse regering aanmeren in Valencia. Ook het Spaanse schip Open Arms, waar zo’n zestig vanuit Libië opgestapte migranten op voeren, mocht in Spanje aanmeren na weigering door Italië.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data33324562-054c33.jpg)
Zaterdag werd ook bekend dat Italië 450 migranten uit de Middellandse Zee heeft gered. Het land weigert de vluchtelingen echter op te nemen. Nadat de premier van Italië, Giuseppe Conte, andere Europese landen opriep te helpen met de migranten, boden Frankrijk en Malta aan elk vijftig migranten op te nemen. Volgens Conte zullen aanbiedingen van andere landen volgen. In een brief aan de Europese leiders schrijft hij:
“Italië staat nog altijd in de frontlinie als het gaat om het redden van mensenlevens op zee. Ik vraag om een helder signaal dat we de verantwoordelijkheid van het migratiefenomeen zullen delen.”
Dit is in lijn met het gedachtegoed van de nieuwe, populistische regering van Italië. Conte eist meer solidariteit van de Europese lidstaten.
Correctie (15 juli 2018): In dit artikel werd gesproken over “het Spaanse schip Open Arms, waar zo’n zestig Libiërs op voeren..” Dat klopt niet: de migranten waren vanuit Libië vertrokken. Dat is aangepast.