Premier Haïti stapt op na gewelddadige rellen

Het afscheid van Jack Guy Lafontant volgt op gewelddadige rellen op het eiland, nadat Lafontant bekendmaakte de brandstofprijzen flink te verhogen.

Lafontant maakte zijn besluit zaterdag bekend.
Lafontant maakte zijn besluit zaterdag bekend. Foto Andres Martinez Casares/Reuters

De premier van Haïti, Jack Guy Lafontant, heeft zaterdagavond aangekondigd dat hij aftreedt. In een debat in het parlement over een mogelijke motie van wantrouwen tegen Lafontant, vertelde hij dat hij zijn ontslag had ingediend bij president Jovenel Moïse. Die zou zijn vertrek hebben geaccordeerd.

Het afscheid van Lafontant volgt op gewelddadige rellen in de eilandstaat. Deze ontstonden nadat de premier aankondigde de brandstofprijzen met maximaal 51 procent te verhogen. Na aanhoudend geweld maakte hij bekend de verhoging op te schorten. Vrijdag zei hij nog op Twitter dat de prijs voor gas “niet verandert en niet zal veranderen”. Toch bleven demonstranten eisen dat hij vertrok.

Situatie onvoorspelbaar

Tijdens de demonstraties blokkeerden woeste Haïtianen de wegen, ook staken ze gebouwen in brand. Zeker zeven mensen kwamen om het leven. Tientallen winkels zijn geplunderd of verwoest. Ook zaterdag gingen tientallen demonstranten de straat op.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om het land te bezoeken vanwege de politieke onrust. Nederlanders die Haïti toch bezoeken wordt gevraagd zo veel mogelijk binnen te blijven. “De veiligheidssituatie in veel gebieden is gevaarlijk en onvoorspelbaar.”

Jack Guy Lafontant was sinds februari 2017 premier van Haïti. Hij is opgeleid als arts en goed bevriend met president Moïse.

Correctie (15 juli 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond ten onrechte dat Haïti een eiland is. Hierboven is dat aangepast.