Man aangehouden in moordzaak Nederlandse filmmaker op Mallorca

De man die de toerist, filmeditor Wouter van Luijn, in gewonde toestand naar het ziekenhuis bracht, is volgens Spaanse media gearresteerd.

Bewoners bij de plek waar de Nederlander zou zijn gevonden, in de wijk Son Ferriol in de hoofdstad Palma de Mallorca.
Bewoners bij de plek waar de Nederlander zou zijn gevonden, in de wijk Son Ferriol in de hoofdstad Palma de Mallorca. Foto EPA

De Spaanse politie heeft een man gearresteerd die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van een Nederlandse toerist op het Spaanse eiland Mallorca. Dat heeft de politie zaterdag bevestigt na berichtgeving in verschillende Spaanse media.

De 34-jarige Nederlander zou vrijdagochtend rond 05.00 uur zijn aangevallen door vijf jongeren in de hoofdstad Palma de Mallorca. Daarna werd hij zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. De man die hem vond en naar het ziekenhuis reed, is volgens de de Spaanse krant Ultima Hora aangehouden, omdat hij tegenstrijdige verklaringen aflegde.

Aanvankelijk zei de gearresteerde man dat hij de Nederlander had gevonden in de buurt van een benzinestation, ten noorden van het vliegveld van Palma de Mallorca, waar het slachtoffer was aangevallen door een groep van vier of vijf mannen. Later zou hij echter een andere vindplaats hebben genoemd. De politie onderzoekt nu zijn verklaringen en heeft een huiszoeking gedaan.

Filmmaker Wouter van Luijn

In de loop van vrijdag werd duidelijk dat het slachtoffer de Nederlandse filmeditor Wouter van Luijn is. Dat werd op Twitter bevestigd door de Nederlandse ambassadeur in Spanje. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet vrijdag al weten contact te hebben met de familie.

Van Luijn was bekend van films als Aanmodderfakker (2014) en Wolf (2013). Voor de laatstgenoemde werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf. Verschillende bekende Nederlanders hebben hun medeleven geuit op sociale media.

Twitter avatar Nasrdin_Dchar Nasrdin Dchar Lieve Wouter, afgelopen maandag mocht ik eindelijk de laatste versie van ‘In Limbo’ zien. Bij jou in je montage-kamer zat ik op de bank te genieten van de magic-touch die jij de film hebt… https://t.co/ghsqDV6FBU
Twitter avatar TijlMTBeckand Tijl Beckand Zojuist bereikte ons het nieuws dat Wouter van Luijn, een zeer talentvolle editor die oa ons Back in Action-filmpje monteerde, de man is die vannacht op Mallorca is doodgeslagen. Onze gedachtes zijn bij de familie en geliefdes van Wouter
Twitter avatar schuurman_katja Katja Schuurman Wouter van Luijn.. Ik leef mee met iedereen die jou liefheeft. Ik weet niet wat ik moet zeggen, behalve: liefde, liefde, liefde iedereen, alstjeblieft… https://t.co/l8r6BgJyWl