Isner speelt weer Wimbledon-marathon, maar verliest halve finale van Anderson

John Isner dus, opnieuw, zij het nu als verliezer. De winnaar van de langste partij ooit in de geschiedenis van het professionele tennis heeft zich vrijdagavond opnieuw in de topdrie van marathonpartijen genesteld met zijn halve finale op Wimbledon tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson. De Amerikaan verloor dit keer, waarmee de 32-jarige Anderson zich voor de tweede keer in zijn carrière voor een grandslamfinale plaatste. Het werd 7-6 (6), 6-7 (5), 6-7 (9), 6-4, 26-24.

Na de eersterondepartij op Wimbledon in 2010 van Isner tegen de Fransman Nicolas Mahut (11 uur 5 minuten) en de Davis Cup-partij tussen de Argentijn Leonardo Mayer en João Souza uit Brazilië (6 uur 43 minuten) is deze 6 uur en 36 minuten durende halve finale de op twee na langste enkelpartij ooit. Net drie minuten langer dan de langste vrouwenpartij ooit.

Anderson (2,03 meter) en Isner (2,08) moeten het hebben van hun sterke service en sloegen 49 om 53 aces. „Het was erg zwaar aan het einde, maar iemand moest winnen”, sprak Anderson. „Ik leef erg mee met John. Als je zo’n lange partij verliest, is dat niet leuk. Hij heeft een geweldig toernooi gespeeld en ik heb veel van hem geleerd in mijn loopbaan.”

Anderson, vorig jaar verliezend US Open-finalist, had in de kwartfinale in een lange vijfsetter al afgerekend met de Zwitserse titelverdediger Roger Federer. In de eindstrijd van zondag speelt de nummer acht van de wereld tegen de Spanjaard Rafael Nadal of de Serviër Novak Djokovic. Hun duel was door de schier eindeloze andere halvefinalepartij laat begonnen en was vrijdag rond 22.30 uur pas anderhalve set onderweg.

Het was voor Anderson zijn vierde zege uit twaalf tegen Isner en zijn eerste op gras. Isner stond voor het eerst in zijn lange carrière in de halve eindstrijd van een grand slam. De beste prestatie van de Amerikaan tot deze Wimbledon-editie was het bereiken van de kwartfinale van de US Open in 2011. Isner verlaat Londen wel met een toernooirecord: hij verbrak de 212 aces van Goran Ivanisevic uit 2001 met twee. (NRC, ANP)