Opinie

In 21 passen naar de eeuwigheid

Dit weekend rest ons het WK evalueren. Ik heb me sinds 1986 niet meer zo geamuseerd, ook al omdat er net als toen er een allesbeslissend moment was.

32 jaar geleden was dat de tweede goal van Maradona tegen Engeland. Nu waren het de 21 stappen waarmee Kylian Mbappé bij Frankrijk-Argentinië het veld overstak, recht de eeuwigheid binnen. Het was halverwege het toernooi, maar je wist: hier gaat een wereldkampioen. (Misschien waren het meer of minder stappen, ook kijkend hou ik Mbappé niet bij.)

Mbappés superspurt is de gemoderniseerde versie van de Maradonasolo. Pure techniek is snelheid geworden. Het eindstation is anno 2018 geen goal, maar een penalty. Logisch, want dode spelmomenten domineerden dit WK voetbal.

Eerlijk gezegd verwacht ik dat binnen afzienbare tijd de doelpunten worden afgeschaft en we alleen nog standaardsituaties zullen tellen: corner 1 punt, vrije trap 2 punten, penalty 3 punten. (Marco van Basten zal de details later uitwerken.)

De run van Mbappé bezegelde indirect het lot van België, dat Dembélé uit angst naar achteren dirigeerde, zijn eigen aanval uit het verband trok en niets meer klaarspeelde. Zoiets staat ook de mannen van Modric te wachten. De angst voor het 19-jarige wonder wordt hun fataal; of anders Mbappé zelf. Ik gok op het laatste.

schreef tijdens het WK voetbal een wisselcolumn met Emilie van Outeren