Groenewegen slaat toe met betere benen in langste rit

Nederlandse Etappezege Dylan Groenewegen, vorig jaar op de Champs-Élysées de snelste, pakt aan het slot van de eerste week de zege. „Ik had even tijd nodig.”

Dylan Groenewegen laat zijn concurrenten Fernando Gaviria (links) en Peter Sagan achter zich op de finish in Chartres.
Dylan Groenewegen laat zijn concurrenten Fernando Gaviria (links) en Peter Sagan achter zich op de finish in Chartres. Foto Stéphane Mahé/Reuters

Of hij kreeg de ruimte niet, of hij had de benen niet. Dat was het verhaal van deze Tour de France voor Dylan Groenewegen, tot nu. In eerdere sprints zat hij er steeds niet goed bij, maar Groenewegen heeft vrijdag na een machtige eindspurt de zevende etappe gewonnen. Het is de tweede keer dat hij een Touretappe wint, na zijn slotzege op de Champs-Élysées vorig jaar. „De start van de Tour was moeilijk”, zei hij na zijn zege bij de NOS. „Ik had niet de goede benen, maar daarna ging het elke dag beter. Ik had even tijd nodig en je ziet wat er gebeurt.”

Voorafgaand aan deze Tour werd Groenewegen vanwege zijn sterke voorseizoen, met onder meer drie ritzeges in de Ronde van Noorwegen en één in Dubai en Parijs-Nice, getipt als winnaar van meerdere sprintetappes. Dat kwam er tot vrijdag nog niet uit. De Colombiaan Fernando Gaviria en Slowaak Peter Sagan wonnen elk al wel twee etappes na een sprint.

De zevende en langste etappe (231 kilometer) voerde over bijna vlak terrein van Fougères naar Chartres. Onderweg moest één colletje van de vierde categorie beklommen worden. Het werd een trage en saaie etappe - de renners kwamen ruim later dan het schema over de finish. De plaagstootjes van enkele vluchters haalden niets uit, de eindsprint was onvermijdelijk. Daarin leek Groenewegen niet ideaal te zijn afgezet door ploeggenoot bij Lotto-Jumbo Timo Roosen, maar via de buitenkant kon hij vrij sprinten en won hij met overmacht. Met een vinger voor zijn mond, kwam hij over de streep. „Ik hoop dat er nu meer ritzeges komen”, zei Groenewegen. „De benen zijn goed.”

Gaviria werd tweede, Sagan derde. De Belg Greg van Avermaet (BMC) behield het geel, Peter Sagan blijft in de groene trui. Zaterdag wacht wederom een kans voor de sprinters.