FNV-leden ontevreden over cao-akkoord streekvervoer

De gemaakte afspraken met de vervoersbedrijven zijn volgens de vakbondsleden waardeloos. “We hebben negen dagen gestaakt voor noppes.”

De onderhandelingen tussen de vakbonden en de vervoersbedrijven over de nieuwe afspraken voor het streekvervoer duurden maanden.
De onderhandelingen tussen de vakbonden en de vervoersbedrijven over de nieuwe afspraken voor het streekvervoer duurden maanden. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het recent gesloten akkoord voor een nieuwe cao Streekvervoer is “ver beneden peil”. Dat schrijven 45 kaderleden van de vakbond in een brief aan het hoofdbestuur, die in handen is van Trouw. De chauffeurs en machinisten zeggen “negen dagen te hebben gestaakt voor noppes”.

De FNV-leden zijn volgens de krant vooral ontevreden over de afspraken die gemaakt zijn over werkdruk. Om die te verlagen, eiste de vakbond een extra betaalde (plas)pauze van vijf minuten per 2,5 uur. Ze hebben nu twee keer een kwartier pauze per dienst van acht uur. Met de werkgevers is afgesproken dat chauffeurs en machinisten niet langer dan maximaal drie uur achter elkaar mogen rijden zonder ‘onderbreking’.

De chauffeurs schrijven dat ze daar niets aan hebben. “Dertig seconden kan ook een onderbreking zijn. Daar gaan we nooit uitkomen.”

Ook NRC heeft interne stukken ingezien, waarin de actieve leden van FNV Streekvervoer een negatief stemadvies geven over het onderhandelingsresultaat. Het akkoord wordt zoals gebruikelijk eerst voorgelegd in ledenvergaderingen, vervolgens kunnen de leden tussen 19 juli tot 2 augustus hun stem uitbrengen.

Stakingen

Voor begin juli een akkoord werd bereikt, onderhandelden vakbonden FNV en CNV maandenlang over nieuwe afspraken met vijf vervoersbedrijven.

Volgens de vervoersbedrijven, verenigd in de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), zou het vastleggen van de pauzes in de cao “onhaalbaar en onbetaalbaar” zijn en leiden tot een kostenstijging van 5 procent. In november 2017 werden de onderhandelingen afgebroken, daarna kondigden de vakbonden stakingen aan.

De eerste landelijke staking in het streekvervoer was op 4 januari, daarna volgden tussen eind april en eind juni nog meer landelijke stakingen en ook enkele regionale stakingen.

Naast verlichting van de werkdruk, eiste FNV een loonsverhoging van 3,5 procent en CNV 3 procent in het eerste jaar bij een cao met twee jaar looptijd. In het cao-akkoord is onder meer een stapsgewijze loonsverhoging van gemiddeld 3 procent vastgelegd, en een eenmalige uitkering van 650 euro.

Lees ook het vragenstuk van NRC over de stakingen eind juni: Ov-staking: dit moet je weten

Niet overleggen

De FNV-leden zijn ook ontevreden over de manier waarop het akkoord is afgesloten en eisen het aftreden van hoofdbestuurder Zakaria Boufangacha. Eerder zegden ze al het vertrouwen op in onderhandelaar Paula Verhoef, omdat ze “solistisch” zou optreden en niet zou overleggen met de kaderleden. Terwijl zij bezig waren met de voorbereiding van een nieuwe stakingsdag op maandag 2 juli, sloot Verhoef volgens de FNV’ers zonder overleg een cao-akkoord met de werkgevers. “Dit was tegen alle afspraken in” en in strijd met het FNV-reglement, aldus de briefschrijvers.

Tegen Trouw zegt Verhoef dat ze zich niet herkent in de kritiek van de leden en dat ze wel steeds werden ingelicht. “Er staat veel in de brief wat niet klopt.” Ze geeft toe dat de leden het laatste weekend van de onderhandelingen niet betrokken zijn, vanwege de motie van wantrouwen tegen de onderhandelaar. Boufangacha was volgens de krant niet bereikbaar voor commentaar.

De FNV verwacht dat een ruime meerderheid van de 8.000 leden met het akkoord zal instemmen. “De geluiden die we horen uit de achterban zijn positief,” aldus een woordvoerder tegen ANP. Hij benadrukt dat de vakbond tevreden is met het akkoord dat er nu ligt. “Het was fijner geweest als we op één lijn hadden gezeten. Maar in een onderhandeling kun je nooit alle punten keihard binnenhalen.”

De woordvoerder verwacht niet dat hoofdbestuurder Boufangacha zal opstappen, omdat de kaderleden daar niet over gaan.