Angelique Kerber verslaat Serena Williams in Wimbledon-finale

In twee sets (6-3, 6-3) wist Kerber te winnen van zevenvoudig kampioen Williams.

Het is de eerste keer dat Kerber wint op Wimbledon.
Het is de eerste keer dat Kerber wint op Wimbledon. Foto Andrew Boyers/Reuters

De Duitse Angelique Kerber heeft zevenvoudig kampioen Serena Williams zaterdag verslagen in de finale van Wimbledon. In twee sets (6-3, 6-3) wist Kerber te winnen. Kerber is nummer tien op de wereldranglijst, Williams nummer 181. Kerber is de eerste Duitse vrouw die de finale heeft gewonnen sinds 1996.

Twitter avatar Wimbledon Wimbledon Following in great footsteps 🇩🇪 @AngeliqueKerber beats Serena Williams 6-3, 6-3 to become the first German to win a #Wimbledon singles title since Steffi Graf in 1996 🏆 #TakeOnHistory https://t.co/UwmpYbXZyR

Williams hoopte dit jaar haar vierentwintigste grandslam-titel te behalen, maar moest de plek afstaan aan Kerber. De Duitse heeft tweemaal eerder een grandslam gewonnen, maar nooit eerder op Wimbledon. Kerber noemde haar overwinning dan ook “een droom die eindelijk werkelijkheid wordt”.

“Het is altijd een enorme eer om op de tennisbaan te staan met Serena. Het was een fantastisch toernooi, ik heb van elke seconde genoten.”

Kerber was de hele wedstrijd duidelijk sterker dan Williams. Waar de strijd tussen Djokovic en Nadal ruim vijf uur duurde, had Kerber maar een uur nodig om haar rivale te verslaan.

Lees ook: Serena Williams kwam in mei terug na haar zwangerschap. De koningin is terug, en iedereen kijkt mee

Djokovic door naar finale

Eerder op zaterdag heeft Novak Djokovic Rafael Nadal verslagen in de halve finale van Wimbledon. In vijf spannende sets wist de Serviër zijn rivaal te verslaan (6-4, 3-6, 7-6(9), 3-6 en 10-8). Djokovic gaat door naar de finale, waar hij het opneemt tegen de Zuid-Afrikaanse Kevin Anderson.

Twitter avatar Wimbledon Wimbledon “Novak Djokovic is in the #Wimbledon final again” Welcome back, @DjokerNole… https://t.co/rY37ARgsT9

Nadal en Djokovic begonnen zaterdagmiddag aan het vervolg van de wedstrijd, bij een stand van 2-1 in sets in het voordeel van Djokovic. De vierde set ging na bijna een uur spelen naar Nadal. In de vijfde set steeg de spanning en gingen de mannen nog beter spelen. Beiden creëerden breekkansen in de beslissende fase (Djokovic op 4-3 en Nadal op 4-4 en 7-7).

De tennissers konden vrijdagavond pas rond 20.00 uur aan hun partij beginnen, doordat de andere halve finale tussen Isner en Anderson maar liefst 6,5 uur duurde. Daarna konden Nadal en Djokovic tot uiterlijk 23.00 uur (middernacht Nederlandse tijd) spelen, omdat wedstrijden op Wimbledon niet tot later mogen duren. De afspraak is dat dan de lichten uit gaan.

Tiebreak

De Zuid-Afrikaan Anderson won de eerste halve finale uiteindelijk in vijf sets van de Amerikaan Isner, met 26-24 in de laatste set. Drie van de eerste vier sets eindigden in een tiebreak.

Op Wimbledon moet de laatste set met twee games verschil gewonnen worden, maar de tennissers stelden vrijdagavond na afloop van de marathonpartij dat het beter is ook dan op een bepaald moment toch een tiebreak te spelen.

“Ik hoop echt dat dit een teken is dat de opzet bij de grandslamtoernooien moet worden aangepast”, zei Anderson. Ze kregen daarin bijval van onder meer de tenniscoryfeeën Mats Wilander en John McEnroe.

Correctie (14 juli 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Serena Williams op nummer 9 van de wereldranglijst staat. Dat klopt niet. Haar zus Venus Williams staat op 9, Serena Williams op 181. Hierboven is dat aangepast.