VS klagen twaalf Russische inlichtingenofficeren aan voor verkiezingshacks

De Russische spionnen stalen gevoelige informatie van computerservers van de Democraten en lekten die via valse personages.

Amerikaanse onderminister van Justitie Rod Rosenstein tijdens de persconferentie.
Amerikaanse onderminister van Justitie Rod Rosenstein tijdens de persconferentie. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vrijdagavond twaalf Russische inlichtingenofficieren aangeklaagd voor het hacken van computers van Democraten in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Dat maakte onderminister van Justitie Rod Rosenstein vrijdagavond bekend op een persconferentie.

De aanklacht is onderdeel van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens de aanklacht hackten de Russen computernetwerken van de Democratische partij (DNC) en het campagneteam van Hillary Clinton.

Russische inlichtingendienst

De twaalf verdachten werkten op twee afdelingen van de Russische inlichtingendienst GRU. Ze stalen gevoelige informatie van de gehackte computernetwerken en verspreidden die vervolgens via twee valse personages. In een toelichting op de aanklacht schrijft het Amerikaanse ministerie van Justitie:

“Deze GRU-officieren hebben zich in hun officiële capaciteit hardnekkig ingespannen om de computernetwerken van het Democratic Congressional Campaign Committee (DCCC), het Democratic National Committee (DNC) en de presidentiële campagne van Hillary Clinton te hacken. Ze hebben die informatie op internet vrijgegeven onder namen ‘DCLeaks’, ‘Guccifer 2.0’ en via een andere entiteit.”

DCLeaks deed zich voor als een groep “Amerikaanse hacktivisten”. Het andere personage, Guccifer 2.0, pretendeerde een alleen-opererende Roemeen te zijn. Volgens de aanklacht zat de Russische inlichtingendienst achter beide personages.

Guccifer 2.0 publiceerde delen van de gestolen data via klokkenluidersite Wikileaks. Volgens Wikileaks-voorman Julian Assange ontbrak sluitend bewijs dat de Russische inlichtingendienst achter het personage zat. Rosenstein zegt dat hun identiteit verhuld werd door wereldwijde computernetwerken, aangeschaft met ontraceerbare cryptovaluta.

‘Beïnvloeding niet succesvol’

Ook een “hooggeplaatste lid” van het campagneteam van Trump had volgens de aanklacht regelmatig contact met deze Guccifer 2.0. De Russen maakten tevens informatie over 500.000 stemgerechtigden buit, door een verkiezingsbureau in een ongenoemde staat te hacken.

Volgens Rosenstein is er geen bewijs dat de misdrijven de uitkomst van de presidentiële verkiezingen van 2016 succesvol beïnvloed hebben of dat het stemmentellen door de groep beïnvloed werd. Volgens Rosenstein zijn er geen Amerikanen geïmpliceerd in de aanklacht.

Het Kremlin ontkende vrijdagavond wederom beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen. “De Russische staat heeft zich nooit bemoeid en is niet van plan zich te mengen in de Amerikaanse verkiezingen”, verklaarde een woordvoerder van de Russische regering vrijdagavond aan persbureau AP.

Trumps Rusland-affaire in tien vragen Waar draait het Rusland-dossier om?

Heksenjacht

Eerder op vrijdag noemde Trump het onderzoek van Mueller een “heksenjacht” tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Britse premier May. Onderminister Rosenstein heeft de president “eerder deze week” op de hoogte heeft gesteld van de details van de aanklacht.

Trump ontmoet maandag de Russische president Poetin in Helsinki. Nancy Pelosi, de leider van de Democraten, zegt dat de inzet voor de besprekingen tussen de twee leiders niet “groter kan zijn“:

“President Trump moet een echte, concrete en alomvattende overeenkomst eisen en garanderen dat de Russen hun aanhoudende aanvallen op onze democratie zullen staken. Niet opstaan tegen Poetin zou een diep verraad betekenen van de grondwet en onze democratie.”

In Muellers onderzoek werden eerder dertien medewerkers van de Sint-Petersburgse trollenfabriek IRA aangeklaagd. Ook zijn Trumps ex-campagneleider Paul Manafort en voormalige nationaalveiligheidsadviseur Michael Flynn aangeklaagd in het onderzoek.