Vrachtwagens

Buitenlandse chauffeurs rusten te vaak uit in truck

Buitenlandse truckers overtreden nog vaak de regels door hun vrije tijd in hun wagen door te brengen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 103 vrachtwagenchauffeurs hiervoor beboet. Dat komt neer op bijna een kwart van alle chauffeurs die een controle kregen. Onder de beboete truckers waren geen Nederlanders.

„Chauffeurs uit andere landen waren gewend om hun weekenden in de vrachtwagen door te brengen”, licht een woordvoerder van de ILT toe. Maar een uitspraak van de Europese rechter maakte eind vorig jaar duidelijk dat dit tegen de regels is, die voorschrijven dat een vrachtwagenchauffeur de wettelijk verplichte rusttijd buiten de vrachtwagen moet doorbrengen. Wekelijks heeft een trucker in principe recht op een blok van 45 uur vrije tijd. Dat mag een keer iets korter zijn, mits dat binnen drie weken wordt gecompenseerd.

Het aantal meldingen van incidenten met een vrachtwagen is in 2017 sterk gestegen, zo bleek donderdag uit gegevens van de Stichting Incident Management Vrachtauto's (Stimva). In driekwart van de gevallen ging het om een pechgeval, de rest betrof een ongeluk. Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland noemt de stijging verontrustend en pleit voor een onderzoek naar de oorzaken. (ANP)