Trump vernietigend over Brexit-plannen van premier May

Trump waarschuwt dat de Brexit-plannen van May een negatieve invloed zullen hebben op de handelsbanden met de VS.

Trump is momenteel in Londen voor een bezoek aan May.
Trump is momenteel in Londen voor een bezoek aan May. Foto Kevin Lamarque/Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich vernietigend uitgelaten over het Brexit-plan van de Britse premier May. Trump deed zijn uitspraken in een interview met The Sun, een Britse tabloid en de meestgelezen krant van het Verenigd Koninkrijk. Trump zei onder meer dat de Britse premier Theresa May de Brexit heeft “verpest”. Ook dreigde hij dat een “belangrijk handelsverdrag” tussen de VS en het VK mogelijk van de baan is.

Trump zei tegen de tabloid dat hij May adviezen heeft gegeven over hoe zij de Brexit moest uitvoeren, maar dat May die in de wind heeft geslagen. De president vindt dat May “de andere kant” op is gegaan en noemt de resultaten “erg onfortuinlijk”. Hij waarschuwt dat de plannen negatieve invloed zullen hebben op de handelsbanden met de VS.

Volgens de huidige Brexit-blauwdruk van May wil het VK na uittreding uit de EU wel vrije handel in goederen en landbouwproducten met de Europese lidstaten. Volgens Trump zet May hiermee een handelsakkoord op het spel.

“Als het huidige plan doorgaat, krijgen wij te maken met de Europese Unie en niet met het Verenigd Koninkrijk. We hebben al genoeg moeite met de EU omdat ze de VS niet eerlijk behandelen als het gaat om handel. Als het plan zo doorgaat betekent dat waarschijnlijk het einde van een belangrijke handelsrelatie met de Verenigde Staten.”

Lees ook: Trump zorgt voor nodige ongemak bij Britse gastvrouw

Kritiek op Khan, lovend over Johnson

In het interview met The Sun neemt Trump ook de ruimte om andere Britse politici te bekritiseren. Hij zegt dat Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, zijn werk “verschrikkelijk slecht” doet, vooral op het gebied van terrorisme en criminaliteit. Ook voelt de president zich niet welkom in de stad. “Het kan dat Khan de huidige president niet mag, maar ik representeer wel de Verenigde Staten.” Khan noemde Trumps uitspraken in The Sun vrijdag “absurd”.

Khan en Trump hebben sinds Trumps aantreden als president al meerdere confrontaties gehad. De president noemde de burgemeester eerder “triest” en “slecht geïnformeerd”, nadat Khan na de aanslag op de London Bridge in 2017 zei dat Londenaren niet bezorgd hoefden te zijn.

Een andere politicus wordt juist geprezen. Trump sprak zich lovend uit over de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson. Hij stapte eerder deze week op uit onvrede met de Brexit-plannen. Volgens Trump is May’s rivaal Johnson “heel getalenteerd”, ook hoopt hij dat hij terug zal keren in de politiek. “Ik denk dat Johnson een fantastische vertegenwoordiger is. Hij zou een geweldige premier zijn.”

Werkbezoek in Londen

Donald Trump is deze week in Londen voor een werkbezoek aan premier May. Zijn bezoek wordt gekenmerkt door protesten in de stad, honderden verzamelden zich vrijdag onder een gigantische opblaasbare baby-Trump die boven een plein zweeft.

Vrijdag aan het eind van de ochtend kwam Trump aan bij het buitenhuis Chequers van premier May. Hier lunchen en vergaderen de twee leiders vandaag, waarna een persconferentie wordt verwacht. Bij het welkom zei Trump dat hij en May “waarschijnlijk nooit een betere relatie hadden opgebouwd” dan tijdens het diner op donderdag. En: “Vandaag zullen we het over handel en het leger hebben.”

Trump zal vrijdag ook koningin Elizabeth ontmoeten in haar residentie Windsor Castle. Zaterdag bezoekt de president Schotland om te golfen en zondag verlaat hij het koninkrijk weer.