Tour de France

Ier Dan Martin wint in Mûr-de-Bretagne, Dumoulin verliest tijd door pech en straf

De Ier Dan Martin (UAE-Team Emirates) heeft de zesde etappe van de Tour de France gewonnen. Op de venijnige slotklim in Mûr-de-Bretagne sprong hij weg uit het peloton en kwam hij solo over de streep. Tom Dumoulin (Sunweb) kwam pas 52 seconden na Martin over de streep, het gevolg van een kapotte spaak in zijn voorwiel op vijf kilometer voor de finish. Daarbovenop kreeg hij twintig seconden tijdstraf vanwege het te lang hangen achter de ploegleiderswagen.

Dumoulin, die na zijn tweede plek in de Giro ook op succes in de Tour hoopt, was tot nu toe juist de pech bespaard die andere topfavorieten voor de eindzege al hadden gehad. Mannen als Chris Froome (Sky), Nairo Quintana (Movistar) en Richie Porte (BMC) verloren eerder deze week tijd door valpartijen. Dumoulin stond voorafgaand aan de etappe van donderdag slechts zeven seconden van het geel van Greg van Avermaet (BMC). Nu bedraagt zijn achterstand één minuut en 23 seconden. (NRC)

Spaakbreuk pagina E9