Toch een (alternatieve) Nobelprijs voor de Literatuur

Alternatieve Nobelprijs In Zweden heeft een groep intellectuelen de ‘Nieuwe Academie’ opgericht, die dit jaar een alternatieve, meer democratische Nobelprijs voor de Literatuur uitreikt. De longlist werd samengesteld door bibliothecarissen. En iedereen mag meestemmen.

Op de longlist voor de alternatieve Nobelprijs: (met de klok mee) Margaret Atwood, Ian McEwan, Patti Smith, Don DeLillo, Donna Tartt, Edouard Louis, J.K. Rowling,Haruki Murakami, Sara Stridsberg en Amos Oz. Foto’s EPA

Wie gaat het worden: Édouard Louis, Margaret Atwood, J.K. Rowling. Amos Oz, Sara Stridsberg, Haruki Murakami of toch Ian McEwan? Tot 14 augustus kan iedereen die dat wil online stemmen op zijn favoriete kandidaat voor de alternatieve Nobelprijs voor de Literatuur. Uit de stemmen stelt een vakjury een shortlist samen van twee mannelijke en twee vrouwelijke auteurs, om daar vervolgens een winnaar uit te kiezen. Die wordt bekend gemaakt op 14 oktober.

De Nieuwe Academie is een initiatief van circa honderd Zweedse intellectuelen – o.a. schrijvers, acteurs en journalisten – uit verzet tegen het feit dat de echte Nobelprijs voor de Literatuur dit jaar niet wordt uitgereikt. Aanleiding daarvoor is een misbruikschandaal binnen de Zweedse Academie: de echtgenoot van jurylid Katarina Frostenson werd beschuldigd van seksueel wangedrag en zou namen van winnaars hebben gelekt aan kennissen, zodat die daarvan konden profiteren in gokkantoren.

Lees ook dit achtergrondartiel over de crisis bij de Nobelprijs: Reputatieschade voor een onberispelijk instituut

De Nieuwe Academie wil er met dit initiatief aan herinneren „dat literatuur in verband gebracht hoort te worden met democratie, openheid, empathie en respect’’. En: „Wanneer menselijke waarden steeds meer onder druk komen te staan, wordt literatuur de tegenkracht van onderdrukking en verzwijgen. Het is nu belangrijker dan ooit dat de belangrijkste literaire prijs ter wereld wél wordt uitgereikt.”

Ook de samenstelling van de longlist van 47 kandidaten ging op een alternatieve, meer open manier: Zweedse bibliothecarissen konden tot 8 juli hun voorstellen insturen. Veruit de meeste genomineerde schrijvers komen uit de VS en Zweden. Maar ook Finland (Sofi Oksanen) en IJsland (Jón Kalman Stéfansson) zijn vertegenwoordigd. En, opvallend, ook publieksfavorieten als J.K. Rowling, Donna Tartt en Elena Ferrante staan nu op de lijst. Nederlandstalige kandidaten ontbreken.

De prijs, waarvoor via sponsoren en crowdfunding een miljoen Zweedse kronen bijeen is gebracht (ca. 100 duizend euro - de echte Nobelprijs is goed voor ca. 900 duizend euro), wordt op 10 december uitgereikt.