‘Tientallen burgerdoden door bombardementen van coalitie in Syrië’

Volgens het Syrisch Observatorium zijn bij bombardementen in het zuidoosten van Syrië niet alleen IS-strijders, maar ook tientallen burgers om het leven gekomen.

Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten in de buurt van Deir al-Zor. De coalitie steunt de groep met luchtaanvallen, waarbij donderdag volgens het observatorium tientallen burgerdoden zouden zijn gevallen.
Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten in de buurt van Deir al-Zor. De coalitie steunt de groep met luchtaanvallen, waarbij donderdag volgens het observatorium tientallen burgerdoden zouden zijn gevallen. Foto Rodi Said/Reuters

Bij bombardementen in het zuidoosten van Syrië zijn donderdagavond meer dan vijftig doden gevallen, onder wie zo’n dertig burgers en enkele tientallen extremistische strijders. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) vrijdag. De aanvallen zouden zijn uitgevoerd door de internationale coalitie die onder de leiding van de VS in de regio strijdt tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS).

De luchtaanvallen zouden onder meer een ijsfabriek hebben geraakt bij het plaatsje al-Sousa. Daar zouden burgers zich hebben schuilgehouden. De meeste burgerslachtoffers waren Irakezen. Nog eens tientallen mensen raakten gewond. Waarschijnlijk loopt het dodental op, meerdere slachtoffers verkeren in kritieke toestand.

Bij bombardementen van de Internationale Coalitie zouden in de regio onlangs ook tientallen pro-Assad strijders om het leven zijn gekomen

Onderzoek naar burgerslachtoffers

Een woordvoerder van de internationale coalitie zegt tegen persbureau Reuters dat “bondgenoten mogelijk luchtaanvallen hebben uitgevoerd in de regio”. Er wordt verder onderzoek gedaan of westerse vliegtuigen of die van het Iraakse leger eventueel verantwoordelijk waren voor de bombardementen op de fabriek.

IS - dat ooit een gebied groter dan Groot-Brittannië in handen had - is bijna helemaal verdreven uit Syrië en Irak. Strijders van de terreurgroep beheersen momenteel nog kleine stukken grond, onder meer ten zuiden van de Syrische stad Deir al-Zour waar de coalitie donderdagavond gebombardeerd zou hebben.

Zowel Assad als het Vrije Syrische Leger (SDF) strijden in de regio onafhankelijk van elkaar tegen IS. De SDF wordt daarbij sinds 2014 gesteund door de internationale coalitie, die inmiddels verantwoordelijk wordt gehouden voor duizenden burgerslachtoffers.