Spinnen stijgen met statische lading

Beeld van de week: De hangmatspin zweeft. Hij wekt waarschijnlijk statische lading op met de haren op de spinnenpoten.

Foto Michael Hutchinson

Deze hangmatspin maakt zich klaar om weg te zweven, voortgetrokken door het draadje spinrag dat uit zijn achterlijf omhoog steekt. Lang is gedacht dat de wind spinnen zo meevoerde. Het fenomeen staat bekend als ‘ballooning’ en is een belangrijk middel voor spinnen om nieuwe leefgebieden te koloniseren. De wind kan hen ver meevoeren: luchtreizende spinnen zijn wel op vier kilometer hoogte aangetroffen.

Biologen van de University of Bristol hebben nu ontdekt dat statische elektriciteit ook een rol speelt bij het opstijgen. Ze zetten hangmatspinnen in het laboratorium op een stukje karton en voerden daarna de elektrostatische lading op. De spinnen reageerden vaak met het maken van een vliegdraad en het op hun tenen gaan staan met het achterlijf in de lucht.

Op de spinnenpoten zitten dunne voelharen (zogeheten trichobothria) waarmee de diertjes geluid en trilling kunnen waarnemen, maar waarschijnlijk ook statische lading. Dat is de realiteit van zijn natuurlijke omgeving; door atmosferische ladingsverschillen verzamelt zich op de toppen van bomen, takken en andere uitsteeksel extra elektrische lading, die het spinnetje kan gebruiken om op de ter stijgen.