Necrologie

Meest verguisde én meest geprezen televisiejournalist van het land

Wibo van de Linde (1938-2018)

. Ook in de gepolariseerde jaren zeventig vond rechts Nederland al dat de media veel te links waren. Maar temidden van progressief geachte rubrieken als Brandpunt (KRO) en Achter het nieuws (VARA) zorgde TROS Aktua, met Wibo van de Linde als eindredacteur en centrale presentator, voor het tegengeluid. Geen wonder dat hij destijds de meest verguisde – en tegelijk de meest geprezen – tv-journalist van het land was.

Wibo (voluit Willem Boudewijn) van de Linde is donderdag overleden, op 79-jarige leeftijd. Hij was het journalistieke gezicht van de TROS, maar werkte ook als directeur bij de AVRO en runde de Duitse tak van het tv-bedrijf Endemol.

Na een afgebroken studie economie maakte hij zijn journalistieke debuut bij persbureau UPI. Begin 1963 begon hij als bureauredacteur bij het NTS Journaal, voorloper van het NOS Journaal. Zijn reportages vielen op door de flair waarmee hij zichzelf overal toegang wist te verschaffen en de energieke presentatie naar Amerikaans voorbeeld.

Zeven jaar later haalde de AVRO hem binnen als chef van Televizier en in 1974 volgde zijn aanstelling bij TROS Aktua, waar hij als anchorman de linkse goegemeente ergerde met suggestieve reportages, bijvoorbeeld over communistische infiltratie in de vredesbeweging, en een onversneden pleidooi voor de plaatsing van kruisraketten. Maar ook gaf hij journalist Hans Knoop alle ruimte voor diens onthullingen over het oorlogsverleden van Pieter Menten. In 1984 werd Van de Linde directeur bij de AVRO, ondanks protesten bij het personeel. „Ik schijn iets in mijn karakter en voorkomen te hebben dat mensen bang maakt en afschrikt”, zei hij in Het Vrije Volk. Zijn laatste functie bekleedde hij bij Endemol. Maar hij stond zelden meer in de schijnwerpers zoals voorheen – als de meest uitgesproken tv-journalist van allemaal.