In beeld

Dit zijn jullie mooiste foto’s van de droogte in Nederland

Sommige meteorologen melden dat er binnen een week wel weer een bui kan vallen, maar vooralsnog is het droog. Het is in Nederland bijna even droog als in het recordjaar 1976, en aanzienlijk droger dan een gemiddelde tuinier, boer of boswachter prettig vindt. Lezers en deelnemers aan de fotowedstrijd stuurden ons hun foto´s over de droogte, een selectie.

Normaal kent een gemiddelde zomer in Nederland een neerslagtekort van ongeveer negentig millimeter, maar nu is gemiddeld tweehonderd. Hier en daar een bui in de komende weken gaat daar weinig verandering in brengen. En de zomer is nog maar net begonnen.
Frits van Bruggen
Wie de foto’s bekijkt, ziet hoe Nederland in enkele maanden langzamerhand van kleur is verschoten. Van groen naar geel.
Bert Hijlkema
Wie de foto’s ziet, schrikt hoezeer iets wat zich traag voltrekt ineens een voldongen feit is. Zoals je ouder wordt en dagelijks in de spiegel kijkt, maar pas bij een vergelijking tussen twee foto’s met enkele jaren ertussen ziet hoe je bent geworden. Ouder.
Veluwe, Anniek Schoonderbeek
Er is een stevig neerslagtekort ontstaan, het verschil tussen de hoeveelheid gevallen regen en de hoeveelheid verdamping.
Saskia Jans
Zo ging het na een redelijk nat voorjaar steeds minder regenen, en werd Nederland de afgelopen maanden steeds droger, tot het moment waarop je moet zeggen: Nederland is droog.
Elke Eikmeier
Een nieuwe werkelijkheid is ontstaan. We zijn een droog land. Zoals Spanje of Portugal droog kunnen zijn.
Uiterwaard, Joost Meuwese
De ingezonden foto’s lopen als het ware nog wat achter op deze werkelijkheid; uit de meeste beelden, van kinderen en dieren bijvoorbeeld, of van een trapveldje dat niet is besproeid, van wasgoed dat lekker snel naar binnen gehaald kan worden, spreekt veeleer verbazing, vrolijkheid en zelfs geluk dan bezorgdheid of chagrijn over de ontstane situatie, die misschien tot een crisis zou kunnen leiden.
Rinske Koster
Zo ver is het nog lang niet; er is nog voldoende water voor de belangrijkste functies, vooral dankzij een nog behoorlijk aanvoer van rivierwater uit Rijn en Maas.
Marquerite Wissink
In dat opzicht zou je de foto’s kunnen beschouwen als een waarschuwing. Nu nog kun je glimlachen om de droogte, maar pas op, het lachen kan ons vergaan.
Jeroen van Eck
Een akker in de vroege morgen
Ron Hermans
De schoonheid van de natuur op leven en dood.
Ron Roem
Sint Bavo in Noordwijkerhout
Ingrid Hoffmans
Vakantiefoto van reis door Savannen in Vught
M. Oude Elferink
Voetbal in Olland
Johannes Vijfvinkel
Botanische tuin
Margot Mombers
Een tuin in Delft.
B Sombekke
Droogte op camping Geversduin in Castricum
Natasja Keller.
Buren
Huub Claessens
Droogte in het Kasterleepark Nieuw-Sloten.
Sjirk de Jong
Aan de wandel met hond
Marjolijn van Dijk
Raindrops keep falling on my head
Femke Oepst
Een landschap in Friesland.
Hans Smelik
Kai en Obi
Liliane Uytterhoeven
Wildplassers
Vincent Geers
In het veld
Elena
De Wetlands
Suus de Waal