Asbest in talkpoeder: boete 4 mld euro voor farmaceut

Johnson & Johnson Zes vrouwen zouden zijn overleden na gebruik van het talkpoeder. De farmaceut ontkent alle beschuldigingen.

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson moet bijna 4,7 miljard dollar (zo’n 4 miljard euro) aan schadevergoeding betalen, omdat talkpoeder van het bedrijf asbest bleek te bevatten. De 22 gedupeerde vrouwen zouden eierstokkanker hebben gekregen door gebruik van het product, meldt The Wall Street Journal. Zes vrouwen zijn inmiddels overleden.

Volgens advocaten van de vrouwen en hun nabestaanden wist de farmaceut al sinds de jaren zeventig van de risico’s van de talkpoeder, die in verschillende producten zat, zonder consumenten te waarschuwen.

Het is de hoogste schadevergoeding die het bedrijf tot nu toe moet betalen. In totaal lopen zo’n negenduizend zaken tegen Johnson & Johnson.

Zelf ontkent de farmaceut dat zijn producten kanker kunnen veroorzaken, of dat er zelfs asbest in heeft gezeten. Johnson & Johnson gaat in beroep, omdat het oordeel van de rechtbank in Missouri „fundamenteel oneerlijk” zou zijn. Het bedrijf zegt „diep teleurgesteld” te zijn in het oordeel van de jury, dat volgde na tientallen getuigenissen die meer dan vijf weken gehoord werden.

Volgens de gezondsheidsorganisatie American Cancer Society toonde bepaald onderzoek inderdaad aan dat er verhoogd risico bestond bij het gebruik van de talkpoeder, maar in ander onderzoek werd dat niet waargenomen. Het directe verband tussen kanker en gebruik van de talkpoeder is daarom nog onzeker.

550 miljoen dollar is bedoeld als compensatie voor de vrouwen, de overige ruim 4,1 miljard dollar als straf. Vooral dat laatste bedrag zou in beroep lager uit kunnen vallen.

Het lukte Johnson & Johnson eerder om een oordeel van de rechtbank te laten vernietigen, onder meer in een vergelijkbare zaak met talkpoeder in Californië, waarbij het bedrijf ook ruim 400 miljoen dollar moest betalen. Een rechter besloot dat er niet genoeg wetenschappelijk bewijs was om het bedrijf aansprakelijk te stellen.

Andere gedupeerden stellen dat de talkpoeder long- en buikvlieskanker heeft veroorzaakt. Een jury in Los Angeles oordeelde in mei dat het bedrijf aan een vrouw bijna 26 miljoen dollar moest betalen. Maar een jury in South Carolina kon vervolgens niet eensgezind tot die conclusie komen.