Artsen Zonder Grenzen

Dodental in Middellandse Zee stijgt snel

Het aantal verdrinkingsdoden in de Middellandse Zee loopt snel op, waarschuwt Artsen zonder Grenzen. De hulporganisatie houdt EU-landen die reddingsschepen belemmeren in hun werk hiervoor verantwoordelijk. In de voorbije vier weken lieten ruim 600 migranten het leven bij hun poging via de Middellandse Zee Europa te bereiken. Dat de oversteek dodelijker wordt, blijkt uit een vergelijking tussen het aantal doden tot nu toe dit jaar en vorig jaar.

In 2017 kwamen ruim 172.000 migranten in Europa over de Middellandse Zee en lieten er 3.100 bij de oversteek het leven. Dit jaar zijn er tot nu toe een kleine 49.000 mensen gearriveerd, waarbij al ruim 1.400 doden zijn geteld.

Italië en Malta weigeren schepen met geredde migranten in hun havens te ontvangen. Die moeten uitwijken naar Spanje en Frankrijk, waardoor de schepen veel later dan voorheen terug zijn voor de Libische kust om reddingswerk te doen. Ook worden geregeld reddingsschepen aan de ketting gelegd.

Oostenrijk, de nieuwe tijdelijk voorzitter van de Europese Unie, heeft de ambitie uitgesproken om, in nauwe samenwerking met de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Seehofer en zijn Italiaanse collega Salvini, de migratie over de Middellandse Zee volledig te stoppen.

„Er wordt een keiharde keuze gemaakt om mannen, vrouwen en kinderen te laten verdrinken. Dat is schandalig en onacceptabel”, aldus Karline Kleijer, hoofd van de noodhulpafdeling van Artsen zonder Grenzen.