Anderson na slopende marathonpartij naar finale Wimbledon

De Zuid-Afrikaan Kevin Anderson versloeg de Amerikaan John Isner na meer dan 6,5 uur spelen. Hij won de vijfde set in 26-24.

Foto Tony O'Brien/Reuters

De halve finale tussen Kevin Anderson en John Isner op Wimbledon leek eeuwig te duren. De ruim twee meter lange servicekanonnen waren sterk aan elkaar gewaagd. Pas na meer dan 6,5 uur spelen won de Zuid-Afrikaanse tennisser Anderson door ver in de vijfde set de servicegame van de Amerikaan Isner binnen te halen. De partij eindigde in 7-6 (6) 6-7 (5) 6-7 (9) 6-4 26-24.

De eerste drie sets werden beslist door tiebreaks. In de vierde set brak Anderson zijn tegenstander twee keer en won met 6-4. Anderson was de eerste dit toernooi die Isner wist te breken. Isner kwam zo tot 110 ongebroken games op rij.

Twitter avatar Wimbledon Wimbledon “At the end you feel like it’s a draw, but someone has to win. John is a great guy and I really feel for him” - @KAndersonATP #Wimbledon https://t.co/SHU5fVNUc9

In de kwartfinale verraste Anderson de gedoodverfde favoriet en titelverdediger Roger Federer door na een 2-0 achterstand in sets, sterk terug te komen en in een lange vijfsetter de partij over de streep te trekken. Anderson is de eerste Zuid-Afrikaan die de finale van Wimbledon bereikt sinds Brian Norton in 1921.

Isner speelde langste partij ooit

Isner was het wel gewend om lange partijen te spelen. In 2010 brak hij alle records in een wedstrijd tegen de Fransman Nicolas Mahut. De tennissers speelden toen verspreid over drie dagen, een wedstrijd die in totaal 11 uur en 5 minuten duurde. John Isner won toen.

Rafael Nadal en Novak Djokovic begonnen vrijdagavond na de marathonpartij tussen Isner en Anderson nog aan hun halve finale, maar afmaken konden ze die niet. Op Wimbledon duren wedstrijden maximaal tot 23.00 uur. Toen stond Djokovic met 2-1 voor in sets. Zaterdag hervatten de twee voormalige winnaars van het Londense grand slam hun wedstrijd.

Correctie (18 juli 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond onterecht dat Anderson nog nooit de finale had bereikt van een grand slam. In 2017 haalde hij de finale van de US Open.