VS drijven handelsoorlog op de spits

Nieuwe tarieven Het Witte Huis heeft Chinese producten ter waarde van 200 miljard dollar geselecteerd voor extra importheffingen.

Tesla-topman Elon Musk (staand, midden) wil met een Chinese fabriek importheffingen op Amerikaanse auto's ontlopen.
Tesla-topman Elon Musk (staand, midden) wil met een Chinese fabriek importheffingen op Amerikaanse auto's ontlopen. Foto China Daily via Reuters

Terwijl president Donald Trump onrust zaait onder Europese bondgenoten op de NAVO-top in Brussel, drijft zijn regering ook het handelsconflict met China op de spits. De handelsgezant van het Witte Huis, Robert Lighthizer, kondigde dinsdagavond aan dat de Verenigde Staten een extra importtarief van 10 procent willen heffen op Chinese producten ter waarde van 200 miljard dollar (171 miljard euro).

De jongste handelssancties gaan niet direct in. Eerst houdt het Witte Huis een consultatieronde, waarna op 31 augustus een finaal besluit moet vallen. Op de lijst die Lighthizer vrijgaf staat een bonte reeks producten, waaronder elektrische lampen, handschoenen voor honkbal, handtassen, levende paling en quinoa. Het is een breder palet aan producten dan bij eerdere maatregelen van Trump tegen China. Sinds 6 juli zijn importtarieven van 25 procent van kracht op Chinese goederen ter waarde van 34 miljard dollar (een bedrag dat nog zal oplopen tot 50 miljard dollar). Daarbij gaat het vooral om producten in de industriële en technologische sfeer, waaronder halfgeleiders.

Contratarieven

De VS beschuldigen de Chinezen ervan Amerikaanse technologie te stelen en tegelijkertijd de eigen markt af te schermen. Soortgelijke zorgen over China leven in Europa. Omdat China niet inbond na de tarieven op technologie van 6 juli – maar juist contratarieven aankondigde voor eenzelfde bedrag op Amerikaanse waar – wil de regering-Trump nu de druk op Beijing opvoeren. Dit patroon, van vergelding op vergelding, is kenmerkend voor een handelsoorlog. Die is nu in feite gaande tussen de VS en China. In een reactie op Lighthizers aankondiging stelde het Chinese ministerie van Handel woensdag dat China „gedwongen” zal zijn „de noodzakelijke tegenmaatregelen te nemen”. 

Intussen overweegt het Witte Huis extra invoertarieven van 20 of 25 procent op buitenlandse auto’s. Een maatregel die vooral gericht lijkt te zijn tegen auto-exporteur Duitsland met z’n grote auto-industrie. Volgens de Europese Commissie, die al heeft gezinspeeld op represailles, zou Amerikaanse import van buitenlandse auto’s ter waarde van krap 300 miljard dollar worden geraakt.

Als die tarieven doorgaan, dreigt een mondiale handelsoorlog. De staalheffingen die Trump eerder dit jaar invoerde hebben een minieme waarde (6,4 miljard voor de EU), vergeleken met wat het Witte Huis verder nog in petto heeft.

‘Handelsoorlogen zijn goed’

Vanwege het grote Amerikaanse handelstekort met China (375 miljard dollar in 2017) en met de EU (151 miljard) denkt Trump dat hij een handelsoorlog kan winnen. In maart twitterde Trump al: „Handelsoorlogen zijn goed en makkelijk te winnen.” Toch is ook duidelijk dat ook de VS geraakt zullen worden. Harley-Davidson, de motorenfabrikant, kondigde onlangs tot irritatie van Trump aan zijn productie te verplaatsen van de VS naar elders, om onder de Europese tegensancties uit te komen. En Tesla gaat een fabriek bouwen in China om eventuele Chinese importheffingen op Amerikaanse auto’s te omzeilen. De sancties tegen China van dinsdag zullen, als ze doorgaan, ook in China gemaakte producten duurder maken die de doorsnee Amerikaan bij de Walmart koopt, zoals bijvoorbeeld die honkbalhandschoenen. Het extra geld in de portemonnee dat Trump de Amerikanen geeft met belastingverlagingen, neemt hij ze deels weer af met zijn handelsoorlog.