Landelijke pinstoring in MasterCard-netwerk is weer voorbij

Ongeveer anderhalf uur lang konden Nederlanders met Maestro-betaalpassen niet pinnen. Hoeveel mensen precies zijn getroffen, is onduidelijk.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Foto Lex van Lieshout/ANP

De landelijke storing waardoor Nederlanders met betaalpassen van Maestro donderdagavond niet konden pinnen, is weer voorbij. Dat schrijft MasterCard, de eigenaar van Maestro, op Twitter. Een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland bevestigt dat de problemen inderdaad zijn opgelost.

Uiteindelijk heeft de storing ongeveer anderhalf uur geduurd, laat de woordvoerder weten. De eerste meldingen van pinproblemen kwamen rond zeven uur binnen. Om half negen leek alles weer achter de rug.

Het probleem zat in het betalingsnetwerk van MasterCard, zegt Betaalvereniging Nederland. De woordvoerder weet echter niet wat er precies is misgegaan.

Twitter avatar MastercardNews Mastercard News We are aware there may have been some issues in processing a limited number of transactions earlier. The situation has been resolved and those transactions are now working as normal.

Hoeveel mensen last hebben gehad van de pinstoring, is volgens Betaalvereniging Nederland onduidelijk. “Maar dat het om een flinke storing ging, is duidelijk”, aldus adjunct-directeur Gijs Boudewijn. Ook Nederlanders in het buitenland hadden pinproblemen.

Niet alle Maestro-gebruikers getroffen

De meeste Nederlandse banken - bijvoorbeeld ING, ABN Amro en Rabobank - geven pinpassen uit van Maestro. Dat wil niet zeggen dat zij allemaal getroffen zijn, zegt de woordvoerder van Betaalvereniging Nederland. “Dat kan per winkel verschillen. Het hangt er vanaf of de pindienstverlener van de winkelier gebruik maakt van het netwerk van MasterCard.” Het V Pay-netwerk van Visa had geen last van de storing.

Twitter avatar PJLvanUden Jeroen van Uden Ook in #lorett kunnen mijn dochters niet meer pinnen #pinstoring

Dat de problemen wijdverbreid waren, werd duidelijk op de storingswebsite allestoringen.nl. Daar kwamen donderdagavond rond acht uur ruim 3.300 storingsmeldingen binnen. Bij eerdere pinstoringen waren dat er veel minder. De meldingen kwamen uit het hele land.