OM stopt onderzoek naar beweringen Marco Kroon

defensie Kroon stelde dat hij in Afghanistan de aanvoerder van zijn gijzelnemers had gedood. Dat lijkt in de melding te ontbreken.

Foto Remko de Waal/ANP

Het Openbaar Ministerie breekt het onderzoek naar majoor Marco Kroon voorlopig af. Justitie onderzocht de bewering van Kroon dat hij tijdens een geheime militaire operatie in Afghanistan is ontvoerd, waarna hij een van zijn gijzelnemers zou hebben gedood. Volgens het OM zijn er „geen aanknopingspunten” gevonden die deze gebeurtenissen bevestigen of weerleggen.

Het OM zegt „geen aanwijzingen” te hebben voor strafbare feiten. Kroon was niet als verdachte aangemerkt. Bij het onderzoek is alle gepubliceerde informatie over geweldsincidenten in Afghanistan in 2007 onderzocht. Ook is de militair verhoord bij wie Kroon melding van de gebeurtenissen heeft gedaan. Mogelijk wordt bij nieuwe feiten het onderzoek naar de majoor heropend. Het OM noemt de kans hierop minimaal.

Marco Kroon publiceerde in februari van dit jaar een brief op de voorpagina van het AD. Hierin stelde hij dat hij bij een geheime missie in Afghanistan was ontvoerd door „de vijand”. Tijdens zijn gijzelneming zou hij ondervraagd, mishandeld en vernederd zijn. Kroon beweerde dat hij naderhand de leider van zijn gijzelnemers heeft gedood.

De publicatie van de brief kwam Kroon op zware kritiek te staan. Volgens toenmalig minister van Defensie Eimert van Middelkoop is de militair getraumatiseerd. Militaire bronnen in de Volkskrant achtten het „zeer onwaarschijnlijk” dat de majoor ontvoerd was geweest zonder dat iemand het wist.

De militair stelde in eerste instantie dat hij het incident niet bij zijn superieuren had gemeld, omdat hij bang was de geheime missie in gevaar te brengen. Daarna maakte Kroons advocaat Geert-Jan Knoops bekend dat er wél melding is gemaakt bij Defensie.

Hoogste militaire onderscheiding

In de notitie, die als staatsgeheim wordt beschouwd, zou staan dat Kroon was aangehouden door gewapende mannen die zich voordeden als de lokale politie. Ook zou bewijs zijn geleverd dat hij „korte tijd gedetineerd” is geweest. Dat Kroon een gijzelnemer heeft gedood zou niet in de melding zijn opgenomen. Defensie bevestigde alleen dat er een melding bestaat dat Kroon is aangehouden door Afghaanse politie.

Marco Kroon werd in 2009 onderscheiden met de militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding in Nederland, vanwege zijn heldhaftige optreden in Afghanistan. Een jaar later werd hij verdacht van verboden wapenbezit en drugsbezit. Hij werd in 2011 vrijgesproken van bezit van cocaïne en xtc. In 2014 werd hij bevorderd tot majoor.