Kroatië via verlenging naar WK-finale, Engeland in rouw gedompeld

Football is not coming home. Er moest een verlenging voor aan te pas komen, maar uiteindelijk was het Kroatië dat woensdagavond met 2-1 van Engeland wist te winnen en zondag de finale van het WK voetbal zal spelen, tegen Frankrijk. Het was Mandzukic die in de 109de minuut de beslissende goal voor de Kroaten maakte. De Engelsen hadden ruim anderhalf uur daarvoor een droomstart gehad, toen Trippier ze met een prachtige vrije trap op voorsprong schoot. Maar in de 68ste minuut maakte Perisic gelijk en sindsdien was Kroatië de betere ploeg. Zo stond de paal in de weg bij een tweede poging van Perisic, vlak na zijn gelijkmaker. Daarna was het niveau niet geweldig, maar bleef de wedstrijd spannend, totdat Mandzukic met zijn doelpunt in de tweede helft van de verlenging over het lot van de Engelsen besliste.

Voor de Kroaten is het voor het eerst in de geschiedenis dat ze de finale van het WK voetbal halen. In 1998 waren ze al eens dichtbij, maar verloren ze in de halve finale van Frankrijk, uitgerekend de tegenstander komende zondag als de finale in het Loezhniki-stadion in Moskou om 17.00 uur begint. Met hun derde verlenging op rij evenaarden de Kroaten het recordaantal WK-verlengingen. De andere recordhouder? Engeland, dat in 1990 in de halve finale door West-Duitsland werd uitgeschakeld in hun derde verlenging dat toernooi. (NRC)

Kroatië naar de finale pagina E11