Kamerbrief

Asielverzoek Afghaanse gezinnen niet geweigerd

Asielverzoeken van Afghaanse gezinnen met minderjarige kinderen worden niet langer geweigerd omdat zij zich in een ander deel van Afghanistan zouden kunnen vestigen. Dat schrijft staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De asielverzoeken van Afghaanse gezinnen werden tot nu toe geweigerd omdat ze zich in een veiliger deel van het land konden vestigen, zoals Kabul. Maar volgens de staatssecretaris „geldt dit niet voor iedereen”. „Ook voor gezinnen met minderjarige kinderen ligt dit nu niet voor de hand”, aldus de staatssecretaris. Hij noemt de veiligheidssituatie „in veel opzichten complex en diffuus”.

Verder blijft het asielbeleid voor Afghanistan in stand. Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is de veiligheidssituatie „onverminderd zorgwekkend”, maar loopt niet iedereen die terugkeert „alleen door zijn aanwezigheid” een reëel risico. Bepaalde groepen zoals etnische minderheden, LHBTI’s, bekeerlingen en afvalligen, journalisten en mensen die werken bij een ngo, zijn wel aangemerkt als „risicogroep”. De Raad van State oordeelde in maart dat Afghanistan veilig genoeg is om asielzoekers naar uit te zetten.