Fotograaf bedolven onder Kroatische spelers: ‘moment van waanzin’

Hoewel het hem bijna zijn apparatuur kostte, kon AFP-fotograaf Yuri Cortez de mooiste close-ups maken van alle fotografen in Moskou.

De Kroatische middenvelder Ivan Rakitic helpt AFP-fotograaf Yuri Cortez overeind, kort nadat hij werd besprongen door feestvierende Kroaten.
De Kroatische middenvelder Ivan Rakitic helpt AFP-fotograaf Yuri Cortez overeind, kort nadat hij werd besprongen door feestvierende Kroaten. Fotot Carl Recine/Reuters

Yuri Cortez had tijdens de halve finale tussen Engeland en Kroatië woensdagavond een goede plek gekozen. De AFP-fotograaf uit El Salvador zat in het Loezjniki-stadion bij de hoekvlag, achter de goal waar zowel de 1-0 als de 1-1 was gevallen. Ook de beslissing valt aan zijn kant, als in de negentiende minuut van de verlenging de Kroatische spits Mario Mandzukic het lot voor Engeland bezegelt.

Achtervolgd door zijn medespelers rent matchwinner Mandzukic juichend richting de boarding. Fotograaf Cortez ziet de spelers dichterbij komen en blijft foto’s maken - tot Mandzukic stilhoudt voor de fotografenpoule, waar hij wordt omhelsd en Cortez nog snel van camera kan wisselen. Dan arriveren ook de Kroatische wisselspelers bij het feestje en springen uitzinnig van vreugde bovenop Mandzukic, die daardoor tussen de fotografen terechtkomt. Cortez kan geen kant op, waardoor hij in een oogwenk onderop een stapel feestvierende Kroatische spelers ligt.

Al snel hebben de Kroaten door dat er een onschuldige fotograaf onder hen ligt, waarop de kluwen snel uit elkaar wordt getrokken. Cortez kan er achteraf om lachen, zo zegt hij tegen een AFP-collega: “Het was een moment van waanzin. In al hun blijdschap realiseerden ze zich ineens dat ik onderop de stapel lag.”

Cortez wordt overeind geholpen en afgestoft door de Kroaten. “Ze vroegen of alles goed ging, en één van hen zette mijn statief recht. Een andere speler [verdediger Domagoj Vida, red.] gaf me nog een kus”.

In de seconden dat hij bedolven werd, kon Cortez wel de mooiste close-ups maken van alle fotografen die aanwezig waren in Moskou. Die staan hieronder, klik op de foto’s om ze te vergroten.

Doelpuntenmaker Mario Mandzukic steekt zijn hand uit om Cortez overeind te helpen.
Foto Yuri Cortez - AFP
Verdediger Josip Pivaric viert feest.

TOPSHOT - Croatia’s defender Josip Pivaric (R) celebrates with teammates after Croatia’s forward Mario Mandzukic (C) scored their second goal during the Russia 2018 World Cup semi-final football match between Croatia and England at the Luzhniki Stadium in Moscow on July 11, 2018. / AFP PHOTO / Yuri CORTEZ / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS


Foto Yuri Cortez - AFP
Mario Mandzukic (rechts) wordt bedolven onder teamgenoten na de beslissende 2-1.
Foto Yuri Cortez - AFP
Mario Mandzukic (rechts) wordt bedolven onder teamgenoten na de beslissende 2-1.
Foto Yuri Cortez / AFP
Mario Mandzukic (rechts) wordt bedolven onder teamgenoten na de beslissende 2-1.
Foto Yuri Cortez - AFP
Na het juichen helpt Ivan Rakitic fotograaf Cortez op de been.
Foto Carl Recine / Reuters
Fotograaf Yuri Cortez kan er uiteindelijk om lachen.
Foto Carl Recine / Reuters