Dodental noodweer Japan loopt op tot 199

Japan is getroffen door zware overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen. Vervolgens kreeg het land te maken met hitte en watertekorten.

Reddingswerkers in het dorp Kumano.
Reddingswerkers in het dorp Kumano. Foto Issei Kato/Reuters

Door het noodweer in Japan zijn de afgelopen dagen zeker 199 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Japanse regering donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Tientallen Japanners worden nog vermist, ruim 70.000 reddingswerkers zoeken naar lichamen en overlevenden.

Vorige week werden het westen en midden van Japan geteisterd door zware overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen. In sommige regio’s viel meer dan een meter regen, waardoor volledige dorpen zijn ondergelopen of weggevaagd. Hierop volgden dagen met temperaturen van meer dan 30 graden en grote watertekorten.

Meer dan twee miljoen inwoners van het gebied zijn geëvacueerd. De gevluchte Japanners verblijven in opvangcentra en schoolkantines, waar een schrijnend tekort aan schoon drinkwater is ontstaan. Volgens de autoriteiten is het mogelijk dat de Japanners door de hoge temperatuur en het tekort aan water een zonnesteek oplopen. Vanwege het gebrek aan water kan bovendien niet goed worden schoongemaakt, waardoor de angst bestaat voor het uitbreken van ziekten.

Lees ook: Japan evacueert overstromingsgebied in ‘race tegen de klok’

Noodweer neemt toe

Nooddiensten hebben vrachtwagens met water naar het gebied gestuurd, maar het tekort aan water en andere hulpmiddelen blijft nijpend. Japan heeft vaker te maken met noodweer en overstromingen, vorig jaar kwamen zo’n twintig mensen om het leven door extreem weer. Kabinetssecretaris Yoshihide Suga zei tijdens een persconferentie dat het noodweer de afgelopen jaren is toegenomen.

“De belangrijkste taak voor de regering is het beschermen van de levens en een vredig bestaan van onze burgers. We erkennen dat we moeten onderzoeken hoe we de schade van gelijksoortige rampen kunnen beperken.”