‘Zwembadrel’ Deventer opgelost: zwembad gaat weg

Het buurtzwembad wordt vandaag nog verwijderd. Eerder peinsden omwonenden er niet over. Een deel van de kosten wordt vergoed.

Het zwembad in Deventer
Het zwembad in Deventer Foto Daniel Niessen

De discussie rond een buurtzwembad in Deventer dat dit weekend de gemoederen bezighield is opgelost. De gemeente laat weten dat de bewoners het zwembad uiterlijk woensdagmiddag weg zullen halen.

Het zwembad in de wijk Rode Dorp stond sinds april op de stoep, maar dat mocht niet van de gemeente. De gemeente suggereerde toen het bad te verplaatsen naar de voortuinen van twee nabijgelegen huizen. Initiatiefnemer Wesley de Vries schafte daarop vlonders aan, waarop het zwembad in de tuinen kon rusten. De gemeente vergoedde een deel van de kosten van deze verhuizing: het zwembad zou goed zijn voor de saamhorigheid in de buurt.

Lees ook: Het buurtzwembadje moet hoe dan ook weg.

Na verplaatsing bleek dat het zwembad daar echter ook niet mocht staan. Ditmaal protesteerde de woningbouwvereniging: “geen wenselijke situatie en bovendien onveilig”. En dus moest het zwembad weer weg. De gemeente geeft nu toe dat ze de situatie ook “anders had ingeschat”. De Vries mag daarom de gemeente aanslaan voor het verplaatsen van het zwembad. Daar was miscommunicatie geweest, erkent de gemeente. De Vries krijgt een schadevergoeding van 375 euro: 300 euro voor de houten vlonders en 75 euro voor het verplaatsen.

Wesley de Vries gaat onder protest akkoord en belooft het zwembad weg te halen. Hij hoopt snel op een gesprek met de gemeente:

“Wij zijn het er echt niet mee eens dat het zwembad weg moet, maar halen het weg om een hoop ellende en narigheid te voorkomen. Dat is natuurlijk niet wat we willen.”

Aanvankelijk was er onduidelijkheid over de afspraken tussen de gemeente en De Vries. Volgens De Vries moest eerst duidelijk worden wat hij precies terugkrijgt van het geld dat het zwembad en de verhuizing hem kostte. Maar het zwembad vergoeden - dat nu nergens meer kan staan - ging de gemeente te ver. Een bad aanschaffen en op de openbare weg zetten, is immers zijn eigen keuze geweest, laat een woordvoerder van de gemeente Deventer weten.