VS willen nog eens 6.000 Chinese producten belasten

De regering Trump richt zijn pijlen op onder meer tabak, chemicaliën, tapijten en autobanden uit China.

De heffingen moeten onder meer voor Chinese tabak en frietjes gaan gelden.
De heffingen moeten onder meer voor Chinese tabak en frietjes gaan gelden. Foto Wong Campion / Reuters.

De Verenigde Staten willen nog eens zesduizend Chinese producten met een importheffing van 10 procent. Het gaat onder meer om tabak, chemicaliën, tapijten en autobanden. Dat kondigde de regering van president Donald Trump in de nacht van dinsdag op woensdag aan. De totale waarde van de producten waar de heffingen voor gelden, ligt op zo’n 200 miljard dollar.

Het voorstel ligt de komende twee maanden nog wel ter inzage, waarop er volgende maand hoorzittingen worden gehouden. Pas daarna wordt officieel besloten of de VS de heffingen ook daadwerkelijk doorvoeren.

China haastte zich vrijdag de Amerikaanse aankondiging “totaal onacceptabel” te noemen. De Chinese minister van handel beloofde de belangen van zijn land hoe dan ook te zullen verdedigen. China kondigde aan de nodige tegenmaatregelen te zullen nemen. Het is nog onduidelijk wat die gaan behelzen.

Vrijdag traden Amerikaanse heffingen in werking van 25 procent over Chinese producten ter waarde van 34 miljard dollar. China reageerde ook daar toen vrijwel direct op. “Nadat de VS de tarieven tegen China oneerlijk hebben verhoogd, heeft China met onmiddellijke ingang ook verhoogde tarieven tegen de VS ingevoerd”, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagmiddag in Beijing.

Escalerend handelsconflict

De twee landen bestoken elkaar over en weer met verhoogde importtarieven en andere handelsbelemmeringen, waarbij Trump al met heffingen tot aan wel 550 miljard dollar heeft gedreigd: een bedrag, zo rekent persbureau AP voor, dat de Amerikaanse import uit China van vorig jaar overstijgt. De president vindt dat de Chinezen oneerlijk handel drijven, Amerikaanse technologie stelen en hun producten veel te goedkoop in de Verenigde Staten verspreiden.

Die houding komt Trump ook binnen zijn eigen Republikeinse partij op kritiek te staan. Zo noemde senator Orrin Hatch uit Utah, voorzitter van de Senaatscommissie Financiën, de aankondiging van de nieuwste tarieven vannacht “roekeloos”. “We kunnen niet de andere kant op kijken bij wat China doet, maar deze actie getuigt van een gebrek aan strategie.” Mitt Romney, voormalig concurrent van Trump, reageerde vorige week al op de 25 procent die de VS gaan heffen op Chinese producten.