Twaalf best verdienende medewerkers BBC allemaal man

Gary Lineker verdiende afgelopen jaar het meest. Claudia Winkleman is de best verdiende vrouw. Vorig jaar stond ze op de achtste plaats, nu op de dertiende.

Gary Lineker was afgelopen jaar de best betaalde medewerker van de BBC.
Gary Lineker was afgelopen jaar de best betaalde medewerker van de BBC. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

De twaalf best verdienende medewerkers van de BBC zijn allemaal man, ondanks pogingen om de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen terug te dringen. Dat blijkt woensdag uit een overzicht dat de Britse omroep jaarlijks publiceert. Directeur Tony Hall zegt in een reactie dat “deze dingen tijd kosten”.

Presentator Gary Lineker verdiende afgelopen jaar het meest, met een salaris van zo’n 1,75 miljoen pond (ruim 1,9 miljoen euro). Presentatoren Chris Evans stond op de tweede plaats met een salaris van 1,6 miljoen pond. De best verdiende vrouw is dit jaar opnieuw Claudia Winkleman. Zij verdiende zo’n 370.000 pond (418.000 euro). Vorig jaar stond ze nog op de achtste plaats in de lijst, dit jaar dus op plek dertien.

Lees ook dit artikel uit 2017 van NRC-correspondent Melle Garschagen: BBC betaalt mannen veel beter dan vrouwen

Ophef

Directeur Hall zei dat de BBC “voortuitgang boekt” en dat hij eerlijke verdeling wil op de lijst. De omroep zei dat inkomensverschillen in 2020 verdwenen moeten zijn. Presentator Jane Garvey reageerde kritisch en noemde het tempo veel te traag. “Er moet een serieus gesprek worden gevoerd waarom we in 2018 nog steeds hetzelfde gevecht leveren voor gelijke beloning.”

De Britse omroep kwam afgelopen jaar in opspraak nadat China-correspondent Carrie Gracie ontslag nam omdat ze minder verdiende dan haar mannelijke collega’s. Vier mannelijke presentatoren stemden kort daarop in met een verlaging van hun salaris. Vorige maand bood de BBC Gracie excuses aan. De BBC wordt betaald met publiek geld en is verplicht jaarlijks een lijst met grootverdieners naar buiten te brengen.

In de Nederlandse top van de publieke omroepen verdienen mannen ook beter dan vrouwen. In de hogere cao-schalen krijgen mannen gemiddeld 5 tot 6 procent beter betaald dan hun vrouwelijke collega’s. Volgens de NPO is er nog “veel werk aan de winkel”.