Strafrechtelijk onderzoek naar oud-burgemeester Huizen

Fons Hertog (70) was een half jaar geleden al opgestapt wegens grensoverschrijdend gedrag.

Hertog was tussen 2012 en februari van dit jaar burgemeester in Huizen.
Hertog was tussen 2012 en februari van dit jaar burgemeester in Huizen.

Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen Fons Hertog (VVD), voormalig burgemeester van Huizen.

Een justitiewoordvoerder bevestigt dat het onderzoek naar Hertog loopt, maar wil er inhoudelijk verder niets over kwijt. Vanwege de “nauwe banden” tussen de gemeente Huizen en het parket Midden-Nederland wordt het onderzoek uitgevoerd door justitie in Arnhem. Waarom het onderzoek nu gestart is wil de woordvoerder niet zeggen.

Hertog legde zijn taken in februari per direct neer na aantijgingen van “grensoverschrijdend gedrag”. Daarvan was destijds minstens één officiële klacht ingediend, die de gemeente Huizen liet onderzoeken door een extern bureau.

Volgens de regionale zender NH Nieuws zijn er inmiddels zes klachten tegen Hertog. Die zouden zijn ingediend bij het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Die instantie laat weten niet “op individuele zaken” in te gaan.

Social media

Volgens NH Nieuws zouden de vrouwen last hebben ondervonden “van de uitwisseling van social media-berichten tussen hen en de voormalig burgemeester.” Er zou een zevende klacht zijn, maar omdat de vrouw die die indiende anoniem wilde blijven is deze niet in behandeling genomen.

Hertog was sinds 2012 burgemeester van Huizen. Daarvoor zat hij in de gemeente Haarlemmermeer. Ook daar kwam hij meer dan eens in opspraak. Zo bleek in 2006 dat Hertog pornografisch materiaal had bekeken via een computer van de gemeente.