Pop en jazz: twee routes voor North Sea Jazz 2018

Poproute/Jazzroute Jazzredacteur Amanda Kuyper en popmedewerker Saul van Stapele kiezen ieder vijf hoogtepunten uit het programma van North Sea Jazz 2018.

Poproute door Saul van Stapele:

 1. ‘Electronic Dilla Soul’, noemden de bandleden van trio Moonchild uit Los Angeles hun aanstekelijke, ontspannen muziekstijl in een interview, met een verwijzing naar de man wiens invloed op North Sea Jazz al jaren veelvuldig in jazz- en popconcerten is terug te horen: de in 2006 overleden muziekpionier J Dilla. Het bejubelde trio put virtuoos, gloedvol en zelfverzekerd uit jazz, hiphop, soul en funk en is een van de grote aanraders in de poproute.

  Moonchild, vrijdag 20.00, Darling.

 2. De vorige keer dat Anderson .Paak op North Sea Jazz stond, twee jaar terug, was hij de muzieksensatie van het moment, met het succes van zijn eigen Malibu, zijn grote rol op Compton van Dr. Dre en een dijk van een livereputatie die hem vooruitsnelde. Inmiddels is hij een grote naam en nog steeds een charismatische, soepele performer, crooner én drummer die zijn nummers live volop nieuwe richting en energie geeft.

  Anderson .Paak, zaterdag 22.15, Maas.

 3. Ruim vijfenveertig jaar nadat ze een Amerikaanse nummer-1-hit scoorde met de klassieke hit Love Train van het album Back Stabbers, zijn poplegendes The O’Jays nu voor het eerst te zien in Nederland. The O’Jays drukten een dikke stempel op de jaren zeventig-soul met de invloedrijke Philadelphia sound van producers en songwriters Gamble en Huff.

  The O’Jays, vrijdag 17.15, Nile.

 4. Hiphopband The Roots is al decennia de norm wanneer het gaat om rapmuziek met een liveband, en is in diverse vormen haast een vaste waarde op North Sea Jazz, van grootse gelegenheidsshows met John Legend en Usher tot dj-sets van voorman en drummer Questlove tot optredens met het eigen repertoire. Dit jaar treedt de groep aan met een ‘Friends’-show, samen met muzikale bondgenoten als Cory Henry, Bilal en Gary Clark Jr.

  The Roots & Friends, vrijdag 22.15, Maas.

 5. Een van de boeiendste Nederlandse popartiesten van de afgelopen jaren, speelt zondagavond laat, pal geprogrammeerd tegenover headliner N.E.R.D. Probeer deze shows op zijn minst te combineren, want de intense performance waarmee Sevdaliza uit Rotterdam inmiddels internationaal furore maakt, is uniek.

  Sevdaliza, zondag 22.15, Darling.

Jazzroute door Amanda Kuyper:

 1. Dit North Sea Jazz festival staat bol van jeugdige bravoure. Ze dunnen uit, de jazzlegendes. Luister vooral nog eens naar saxofonist Pharoah Sanders (77), een onvergetelijk eigenzinnige tenor met een schurende sound, buitengewoon snelle solo’s en een virtuoze techniek. De musicus Ferrell Sanders, die zijn naam Pharoah kreeg van musicus Sun Ra, treedt op met kwartet.

  Pharoah Sanders, zaterdag 23.15, Hudson.

 2. Een naam om in de gaten te houden: trompettist Keyon Harrold. Hij verdiende zijn sporen in de hiphop, soul en r&b. Speelde de trompet in voor de Miles Davis-film Miles Ahead. En maakt nu definitief als jazz-muzikant stappen met The Mugician, een overvloedig mooi album waarin hij zijn mooie toon paart aan spiritual chants en soulvolle zang.

  Keyon Harrold, zondag 19.30, Yenisei.

 3. Liedjes krijgen bij haar een gezicht en een gevoel, haar vermogen tot beeldend zingen is enorm. Losjes schakelt ze in haar met humor en ironie verweven theatrale jazz. Zangeres Cécile McLorin Salvant is op het podium in haar element. Een greep uit historische vocale jazz. Een akoestische spiritual.

  Cécile McLorin Salvant, zondag 20.25, Amazon.

 4. Een fijne instrumentaliste is Allison Miller. De drumster uit New York weet op het podium alle aandacht naar zich toe te trekken met haar sierlijke, subtiele doch dwingende spel. Jaren was ze op tournee met singer-songwriters als Ani DiFranco en Natalie Merchant. Ze komt optreden met haar eigen sextet Boom Tic Boom waarin klarinet, viool en kornet figureren in haar intelligente composities.

  Allison Miller’s Boom Tic Boom, zondag 17.30, Yenisei.

 5. Pianist Cameron Graves is, in het kielzog van Kamasi Washington, een opvallende nieuwe naam in de Amerikaanse scene. Zijn spel is stoer en overrompeld, met zijn gespierde, volgetatoeëerde armen geeft hij direct vol gas. Een staaltje bombastische krachtpatserij, zeker als hij zijn klassieke achtergrond laat gelden, maar zijn muzikale ideeën zijn interessant.

  Cameron Graves, vrijdag 17.15, Congo.