Oud-directeur Ballast Nedam moet de cel in

Corruptie De oude zaak, die draait om smeergeld, is één van de grootste omkopingszaken in Nederland. Een tweede verdachte is vrijgesproken.

De Jules Wijdenboschbrug over de Surinamerivier.
De Jules Wijdenboschbrug over de Surinamerivier. Foto Ed Oudenaarden / ANP

Oud-directeur Martin W. van bouwbedrijf Ballast Nedam moet de cel in. De 74-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf en tien maanden voorwaardelijk – meer dan de twaalf maanden voorwaardelijk die het OM had geëist. Ook moet hij 100.000 euro boete betalen, én ruim vijf miljoen euro illegaal verkregen geld teruggeven.

De rechter achtte W. schuldig aan het witwassen van steekpenningen ter waarde van omgerekend twee miljoen euro. Het geld was bedoeld voor het omkopen van invloedrijke Saoediërs, waaronder leden van het koningshuis. Maar W. roomde via een tussenagent een deel voor zichzelf af. W. stal dus van het smeergeld van zijn eigen bedrijf. De straf die hij krijgt is overigens niet voor de omkoping zelf, want die is verjaard, maar voor het witwassen.

Robby A.

De andere verdachte, de 70-jarige oud-bestuurder Robby A., stond terecht voor dezelfde feiten. Ook hij zou smeergeld hebben achtergehouden dat bestemd was om klussen in Saoedi-Arabië en Suriname te bemachtigen. Maar witwassen is pas in 2001 strafbaar is gesteld. En omdat het geld toen niet meer op de rekening van Robby A. stond, gaat hij vrijuit.

De oude Ballast-Nedamzaak is, samen met SBM Offshore en Vimpelcom, één van de grootste omkopingszaken in Nederland. In Saoedi-Arabië betaalde Ballast Nedam tussen 1996 en 2003 honderden miljoenen euro’s aan steekpenningen in ruil voor onder meer de verbouwing van twee luchthavens. In Suriname ging het om de aanleg van twee bruggen. Ballast Nedam schikte de zaak in 2012 voor 17,5 miljoen euro. Mede vanwege die schikking vond de rechtbank afgelopen april dat het OM de drie betrokken KPMG-accountants niet mocht vervolgen.