OM legt miljoenenbeslag op verdenking mestfraude

Op een bio-vergistingsinstallatie in het noorden van Limburg zou drie keer zoveel mest en afval zijn verwerkt dan toegestaan.

Het OM verdenkt drie bestuurders van bedrijven in Limburg van mestfraude. Er is voor 14 miljoen euro beslag gelegd op hun rekeningen en woningen.
Het OM verdenkt drie bestuurders van bedrijven in Limburg van mestfraude. Er is voor 14 miljoen euro beslag gelegd op hun rekeningen en woningen. Foto: Getty images

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft afgelopen week voor 14 miljoen euro beslag gelegd op bankrekeningen en woningen van drie bestuurders van bedrijven die worden verdacht van mestfraude. Ook zouden de betrokkenen hebben gefraudeerd met subsidie voor duurzame energie. Dat maakte het OM woensdag bekend.

Lees ook het onderzoek van NRC: Het mestcomplot

Het gaat om een bio-vergistingsinstallatie in het noorden van Limburg waar volgens het OM drie keer zoveel mest en afval werd verwerkt als toegestaan. Ook kregen de bedrijven miljoenen euro’s subsidie om duurzame energie op te wekken uit de gassen die vrijkomen bij het verwerken van mest en afval. Dit gebeurde niet volgens de regels. De reststof kan hierdoor schadelijke stoffen bevatten. Deze reststof zou als mest verkocht zijn aan de land- en tuinbouw. “Die wil je niet in de grond hebben waar vervolgens weer gewassen worden verbouwd,” aldus het OM. De vergister zou ongeveer 14 miljoen euro hebben verdiend aan de fraude.

Fraude

NRC deed vorig jaar onderzoek naar mestfraude. In het zuidoosten van het land bleken mesthandelaren samen te spannen met veehouders, mestverwerkers en mesttransporteurs. Veel mest werd illegaal uitgereden op weiden en akkers in plaats van te worden afgevoerd. Hierdoor raakt het grond- en oppervlaktewater vervuild.

De fraude was grootschalig: uit het onderzoek bleek dat 64 procent van de bedrijven in de mestsector was beboet, verdacht, of veroordeeld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of door het Openbaar Ministerie. In 2015 was met de fraude zo’n half miljard euro gemoeid. Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) liet in november weten “echt boos” te zijn op de mestbedrijven.

Correctie: In een eerdere versie van dit stuk stond dat de bestuurders 14 miljoen euro zou hebben verdiend aan de fraude. Dat moest de vergister zijn. Hierboven is dat aangepast.