Zes weken cel voor vernielen koosjer restaurant Amsterdam

Saleh A. krijgt ook een meldplicht, een behandelplicht en moet begeleid gaan wonen. Daarnaast is er een voorwaardelijke straf van 4 weken cel opgelegd.

De ruiten van het restaurant na de vernieling.
De ruiten van het restaurant na de vernieling. Foto Koen van Weel/ANP

De Amsterdamse rechtbank heeft woensdag een onvoorwaardelijke celstraf van 6 weken opgelegd aan Saleh A. voor het vernielen van ruiten en het ontvreemden van een Israëlische vlag uit koosjer restaurant HaCarmel in Amsterdam. Ook kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van 4 weken met een proeftijd van twee jaar. A. zat al 52 dagen in voorarrest en hoeft van het OM niet de cel in.

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Strafeis tegen Saleh A: 52 dagen onvoorwaardelijk (het voorarrest), 3 maanden voorwaardelijk met proeftijd van 3 jaar. Meldplicht, behandelplicht, begeleid wonen. Contact- en straatverbod. #HaCarmel

Ook mag A. twee jaar niet binnen 100 meter van het restaurant komen. Per overtreding krijgt hij twee weken hechtenis opgelegd. Verder moet hij verplicht begeleid gaan wonen en moet hij zich laten behandelen.

De rechter benadrukte dat A. met zijn actie “angst en onrust” heeft veroorzaak die “ontwrichtend” zijn voor een samenleving en voor de stad. “Dit ging ver over de grens.” Het was volgens de rechter duidelijk dat hij geen terroristische bedoelingen had.

Vernieling

Het OM eiste eerder 52 dagen cel en drie maanden voorwaardelijk. Ook eiste het OM een proeftijd van drie jaar en een contact- en gebiedsverbod van twee jaar.

“Normaal staan er twee weken voor een uitspraak. Maar de rechters willen er vandaag nog uitkomen. ‘Dan is er voor iedereen duidelijkheid.’”

Woensdag begon de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de 29-jarige Syriër in de rechtbank in Amsterdam. Saleh A. sloeg begin december gehuld in een Palestijnse vlag de ruiten van het restaurant aan de Amstelveenseweg in. Ook stal hij een Israëlische vlag van de muur.

Hij zou tijdens de vernielingen volgens ooggetuigen “Allahu akbar” en “Palestina” geroepen hebben. De daad zou een reactie zijn op het besluit van Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. A. werd ter plekke door de politie ingerekend.

Hoe veilig is het voor de joodse gemeenschap in Amsterdam?

De Officier van Justitie noemde de daad tijdens het requisitoir “een politiek geïnspireerd misdrijf” en een “aantasting van de democratische rechtstaat”.

Geen terroristisch motief

De rechtszaak trok landelijke aandacht vanwege het discriminatoire karakter van het misdrijf. De advocaat van het restaurant wilde dan ook dat A. vervolgd werd voor inbraak en poging tot brandstichting met een terroristisch motief, waarbij de straffen hoger liggen. Het gerechtshof ging daar in een aparte procedure niet in mee. De Officier van Justitie zei tijdens de zitting dat een terroristisch of discriminatoir motief zeer moeilijk te bewijzen zou zijn.

Het OM liet eerder weten wel rekening te houden met het “discriminatieaspect”, waardoor de strafeis hoger uitvalt. De advocaat van de eigenaren van het restaurant benadrukte dat de daden van A. de joodse gemeenschap angst hebben aangejaagd. Hij eiste een gebieds- en contactverbod voor vijf jaar en een symbolische vergoeding van de immateriële schade van drie euro, een euro per vennoot. “Het gaat niet om het geld. De immateriële schade is niet becijferen”, zei advocaat Loonstein. De advocaat claimt 20.000 euro aan materiële schade.

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Officier van Justitie: aanval op #HaCarnel van Saleh E. had een “discriminatoir aspect”: bewust een joods restaurant aangevallen. “Als hij alleen een israelische vlag in brand had willen steken, had hij deze ook gewoon kunnen kopen.”