Migratie

Hof in VS verbiedt opsluiten gezinnen

Een federale rechter heeft een streep gezet door de executive order waarmee Trump eind juni beval migrantengezinnen langdurig op te sluiten. Voor het uitvoeren van de order, Trumps reactie op mondiale ophef over het scheiden van migrantengezinnen aan de grens, was verruiming nodig van het Flores-amendement, een wetsartikel dat verbiedt migrantenkinderen langer dan 20 dagen op te sluiten. Door de weigering moet de regering gezinnen weer laten gaan, eventueel met een enkelband om plus het bevel zich te melden voor een uitspraak over de asielaanvraag. Verwacht wordt dat het Witte Huis in beroep gaat. Dinsdag miste het Witte Huis een door de rechter opgelegde deadline waarin de autoriteiten werden verplicht om jonge migrantenkinderen met hun ouders te herenigen. Hiernaar gevraagd zei Trump: „Ik heb een oplossing. Vertel mensen dat ze hier niet illegaal moeten komen.” (Reuters,AP)