Een echte aristocraat, met hoge normen in de politiek

Lord Peter Carrington 1919-2018 Hij vertrok nadat Argentinië de Falklandeilanden was binnengevallen. Dat had hij als minister moeten zien aankomen, vond hij.

Foto AP

Door een onzer redacteuren

Op 99-jarige leeftijd is Peter Carrington, Brits oud-minister van Buitenlandse Zaken, overleden. Carrington, telg van een vooraanstaande aristocratische familie, onderscheidde zich vooral in het kabinet van premier Margaret Thatcher als een kundig en integer diplomaat.

Na het aantreden van de regering-Thatcher in 1979 speelde hij een sleutelrol bij de onderhandelingen die een einde maakten aan de bloedige guerrillaoorlog in Rhodesië, het tegenwoordige Zimbabwe. Carrington was voorzitter en initiatiefnemer van het overleg waaruit de Lancaster House Overeenkomst voortkwam, waarin de overgang van Rhodesië naar Zimbabwe en een opzet voor een grondwet werden vastgelegd.

In 1982 nam hij onder rumoerige omstandigheden ontslag als minister van Buitenlandse Zaken. Dit gebeurde drie dagen nadat Argentinië de Falklandeilanden was binnengevallen. Carrington, altijd op en top gentleman en altijd het landsbelang voorop stellend, rekende het zichzelf aan dat hij de intenties van de Argentijnse junta niet had voorzien.

Zijn aftreden maakte op velen indruk. Sommigen, onder wie in Nederland, de voormalige VVD-leider Frits Bolkestein, spraken zelfs van de Carrington-doctrine. Daarmee wordt bedoeld dat een strikte uitleg van de ministeriële verantwoordelijkheid van ministers vergt dat ze aftreden als er onder hun leiding zaken ernstig verkeerd zijn gegaan. Ook als de minister daar zelf part noch deel aan heeft gehad. Door, vaak om persoonlijke redenen, toch aan te willen blijven, bewijzen ministers de openbare zaak in zulke gevallen geen goede dienst. In zijn autobiografie schreef Carrington daarover in 1988: „In de ogen van de natie is sprake van een schande. Iemand moet verantwoordelijk zijn.”

Na zijn ministerschap was Carrington secretaris-generaal van de NAVO (1984-1988).

Carrington, die in zijn jeugd Eton en de militaire academie Sandhurst had bezocht, belandde al in de jaren 50 in de politiek. Hij was het laatste nog levende lid van het laatste kabinet van de regering van Winston Churchill. Lord Carrington werkte daarna nog onder zes andere premiers van de Conservatieve partij. Voor Nederland was hij belangrijk omdat hij als kapitein van het Britse leger betrokken was bij operatie Market Garden in 1944. Hij leidde de tanks waarmee de Waalbrug bij Nijmegen werd heroverd.